7 tips om biophilic design toe te passen

In de afgelopen jaren zijn we allemaal veel meer thuis geweest, en dat heeft ons bewust gemaakt van de sfeer in ons eigen huis. Bovendien is er een groeiende aandacht voor mentale gezondheid en duurzaamheid. We willen ons beter voelen in onze eigen ruimtes en zijn op zoek naar ontwerpen die onze gemoedsrust bevorderen. Hier past biophilic design perfect bij. In deze opkomende woontrend staat een duurzame verbinding met de natuur centraal.  Maar wat houdt deze woontrend precies in? En hoe integreer je deze benadering in je woning? Wij leggen het je uit!

Wat is biophilic design?

Biophilic design komt van het Griekse woord ‘biophilia’, wat letterlijk ‘liefde voor het leven’ betekent – en dat is precies waar het om draait. Biophilic design is een ontwerpfiliosofie die uitgaat van de basale oeroude behoefte van ieder mens om in contact te staan met de natuur. Natuurervaring heeft – ook volgens verschillende onderzoeken – positieve invloed op onze hersenen, vermindert stress en bevordert zelfs het herstel van lichaam en geest. Maar je hoeft daarvoor niet continu buiten te zijn – je kunt de natuur ook naar binnen halen. Door doordachte ontwerp- en interieurkeuzes wordt je interieur een verlengstuk van de buitenwereld. Denk aan grote ramen met zicht op groen, natuurlijke materialen zoals hout en steen, of een overvloed aan planten die zuurstof en rust brengen. Het gaat om voelen, zien en ervaren—een leefruimte waarin de natuur niet alleen aanwezig is, maar ook écht tot leven komt. 

#1.De kracht van datuurlijk daglicht

Natuurlijk daglicht is een belangrijk onderdeel in biophilic design, omdat het ons circadiane ritme reguleert – de interne klok die slaap, energie en stemming beïnvloedt. Overdag veel natuurlijk licht en ‘s avonds minder kunstlicht helpt dit ritme in balans te houden. Te veel kunstmatig licht kan daarentegen de slaap verstoren en energielevels verlagen. Om optimaal gebruik te maken van daglicht in je interieur, kiezen architecten steeds vaker voor grote panoramische ramen, glazen schuifwanden en lichte, reflecterende materialen. Dit zorgt niet alleen voor een overvloed aan natuurlijk licht, maar creëert ook een gevoel van ruimte en openheid. Maar ook qua interieur kun je slimme keuzes maken. Lichte gordijnen of blinds helpen om het zonlicht te filteren zonder de ruimte te verduisteren, terwijl spiegels strategisch geplaatst kunnen worden om het licht dieper de kamer in te laten stromen.

#2. Biomimicry en organische vormen

De natuur kent geen strakke grenzen en lijnen. De natuur zit vol perfecte, vloeiende lijnen—van de golvende bewegingen van een rivier tot de spiraalvormige groei van een schelp. Biomimicry, oftewel het nabootsen van natuurlijke vormen en structuren, speelt een belangrijke rol in biophilic design. Of het nu gaat om een gebogen bankstel dat geïnspireerd is op de natuurlijke rondingen van een schelp of een salontafel die geïnspireerd is op de beweging van water, deze meubels zorgen ervoor dat je interieur natuurlijk aanvoelt. Biomimicry-meubels laten zien hoe slim de natuur eigenlijk is.

#3. Een aards kleurenpalet uit de natuur

Naast natuurlijk daglicht en organische vormen draait biophilic design ook om kleuren die we in de natuur terugvinden. Denk aan het diepe groen van een weelderig woud, de warme tonen van zand en klei, het zachte bruin van verweerd hout en het rustgevende blauw van kabbelend water. Deze kleuren vormen niet alleen een prachtig, organisch canvas voor je interieur, maar werken ook positief op je gemoedstoestand. Groen kalmeert en verfrist, bruintinten geven een gevoel van geborgenheid, en blauw roept ontspanning op – alsof je naar de horizon kijkt. Deze kleuren brengen een rustige sfeer in huis en vormen een prachtig canvas voor natuurlijke materialen en texturen.

#4. Authentieke materialen

Een andere manier om biophilic design toe te passen, is door natuurlijke materialen in je interieur te integreren. Of het nu gaat om de nerven van een houten eettafel, de solide kracht van een marmeren salontafel of de ademende textuur van een linnen bank: natuurlijke materialen vormen de brug tussen binnen en buiten. Zelfs de kleinste accenten, zoals keramieken accessoires of een tafellamp van rijstpapier, kunnen een ruimte verrijken en een subtiele verbinding met de natuur versterken. Door bovendien te kiezen voor 100% organische materialen, zoals biologisch katoen, linnen, wol, hennep, massief hout, bamboe en kurk, ben je er bovendien van verzekerd dat de materialen rechtstreeks uit de natuur komen en minimaal chemisch verwerkt zijn.

#5.Duurzaam verantwoord design 

Duurzaamheid en welzijn spelen een steeds grotere rol in interieurdesign. Biophilic design is de perfecte manier om de natuur naar binnen te halen en tegelijkertijd te respecteren. Dit betekent bewuste keuzes in materialen en productieprocessen, met oog voor ecologische impact en sociale verantwoordelijkheid. Erkende keurmerken helpen je in de zoektocht naar duurzaam design. GOTS- en OEKO-TEX® STANDARD 100 garanderen biologisch en ethisch verantwoord textiel, terwijl FSC-gecertificeerd hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast waarborgen certificaten zoals Nordic Swan Ecolabel, Cradle to Cradle en EU Ecolabel dat producten bijvoorbeeld gedurende hun hele levenscyclus voldoen aan strenge milieueisen. Van een bouclé bank met OEKO-TEX® STANDARD 100 label tot een FSC-gecertificeerd houten salontafel: duurzaamheid is de standaard binnen Biophilic design.

#6.Modulaire meubels

De natuur verandert continu en is constant in beweging. Het is fijn als dat in je interieur ook gebeurt. Dat kan letterlijk met planten, maar ook figuurlijk door modulaire meubels te gebruiken en door gebruikers de mogelijkheid te geven om hun omgeving aan te passen aan hun wensen en het moment. Modulaire meubels bieden de vrijheid om je leefruimte dynamisch aan te passen aan je behoeften, net zoals de natuur zich aanpast aan de seizoenen. Een modulaire bank is hier een perfect voorbeeld van. Door losse modules te combineren, creëer je eenvoudig een opstelling die past bij het moment – van een compacte zithoek voor dagelijkse ontspanning tot een royale loungeplek voor bezoek. Op dezelfde manier bieden modulaire tafels, rekken en kasten de mogelijkheid om je inrichting telkens opnieuw vorm te geven.

#7.Een ruimtelijke indeling

Een interieur moet ademen. In biophilic design draait het om de natuurlijke flow van een ruimte, waarbij lucht, licht en beweging vrij spel krijgen. Dit begint bij een slimme, open indeling waarin strategisch geplaatste meubels duidelijke looproutes creëren en de ruimte laten stromen. Een bank kan bijvoorbeeld dienen als subtiele scheiding tussen een woongedeelte en een eetruimte, zonder het open gevoel te verstoren. Stoelen en tafels kunnen in clusters worden geplaatst die uitnodigen tot samenzijn, terwijl brede doorgangen de overgang tussen ruimtes soepel laten verlopen. Een Biophilic interieur voelt niet vol of druk aan, maar als een ruimte waarbij licht en lucht vrij spel krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.