Border vullen met tuinaarde of potgrond

Wanneer je een nieuwe border aanlegt of een bestaande border opnieuw plant, is het belangrijk om de grond goed te prepareren. Dit zorgt ervoor dat je planten goed kunnen groeien en bloeien. Je kunt de grond in je border vullen met tuinaarde of potgrond. Beide grondsoorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

Tuinaarde

Tuinaarde is een mengsel van verschillende grondsoorten, zoals zand, klei, compost en humus. Het is een goede grondsoort voor de meeste planten, omdat het vocht goed vasthoudt en luchtig is. Tuinaarde is ook relatief goedkoop.

Potgrond

Potgrond is een mengsel van grond, compost en zand. Het is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in potten en bakken. Potgrond is luchtiger en vochtdoorlatender dan tuinaarde, waardoor het minder snel verdicht. Dit is belangrijk voor planten die in potten of bakken worden gekweekt, omdat deze planten minder wortelruimte hebben dan planten die in de grond worden gekweekt. Potgrond is echter ook duurder dan tuinaarde.

Welke grondsoort moet je gebruiken?

De beste grondsoort voor je border hangt af van de soort planten die je wilt planten. Als je planten plant die van een vochtige grond houden, zoals rododendrons en hortensia’s, dan kun je het beste tuinaarde gebruiken. Als je planten plant die van een drogere grond houden, zoals mediterrane planten, dan kun je het beste potgrond gebruiken.

Hoe vul je je border met grond?

Als je je border met grond vult, zorg er dan voor dat je de grond goed egaliseert. Dit zorgt ervoor dat je planten goed kunnen wortelen. Je kunt de grond ook bemesten om de groei van je planten te stimuleren.

Hier zijn een paar tips voor het vullen van je border met grond:

  • Verwijder eventuele onkruid en wortelstokken.
  • Graaf de grond af tot een diepte van ongeveer 20 cm.
  • Voeg tuinaarde of potgrond toe aan de uitgegraven grond.
  • Egaliseer de grond goed.
  • Bemest de grond met een organische meststof.

Na het vullen van je border met grond, kun je beginnen met het planten van je planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.