De waarde van een oude CV-ketel: Oud ijzer of een goudmijn?

Wanneer je oude CV-ketel (centrale verwarming) aan vervanging toe is, sta je misschien niet direct stil bij wat je ermee kunt doen. Een gangbare optie is de oude CV-ketel afdanken als oud ijzer. Maar is dat wel de meest voordelige optie? In dit blog nemen we een diepe duik in de wereld van oude CV-ketels, hun waarde als oud ijzer, en de mogelijke alternatieven.

Wat is een CV-ketel eigenlijk waard in termen van oud ijzer?

Allereerst is het goed om te begrijpen dat een CV-ketel niet volledig uit ijzer bestaat. Andere materialen zoals koper, aluminium en messing kunnen ook deel uitmaken van de constructie. De waarde van je oude CV ketel oud ijzer wordt dus bepaald door de prijzen van deze verschillende metalen op de recyclingmarkt.

Hieronder vind je een schatting van de gemiddelde materiaalverdeling in een CV-ketel:

MateriaalPercentage (%)
IJzer60
Koper20
Aluminium15
Messing5

Deze percentages kunnen variëren, afhankelijk van het merk en model van je CV-ketel. Wel weten wat de huidige oud ijzer prijs is, die vind je hieronder.

MetaalPrijsEenheid
Schroot (gruis ijzer)€0,17p/kg
Accu’s (lood)€0,40p/kg
Ijzer€0,25p/kg
Aluminium€0,90p/kg
Lood€1,00p/kg
Zink€1,15p/kg
Koper geel (messing)€3.30p/kg
Koper rood€5.50p/kg
Koper gestript€6.15p/kg

Wat zijn de alternatieven?

Hoewel je oude CV-ketel waarde heeft als oud ijzer, zijn er nog enkele alternatieven die je zou kunnen overwegen:

  1. Verkoop aan een tweedehands dealer: Afhankelijk van de staat van je oude CV-ketel, zou je deze mogelijk kunnen verkopen aan een dealer die gespecialiseerd is in tweedehands CV-ketels.
  2. Doneren aan een technische school: Sommige technische scholen zijn altijd op zoek naar oude CV-ketels voor hun leerlingen om aan te werken.
  3. Laten ophalen door de installateur: Vaak zal de installateur die je nieuwe CV-ketel plaatst, de oude kosteloos meenemen. Dit kan een makkelijke optie zijn, maar houd er rekening mee dat je dan geen geld krijgt voor je oude CV-ketel.

Het is dus duidelijk dat er meerdere opties zijn wanneer je met een oude CV-ketel zit. Afhankelijk van de toestand van je CV-ketel en je persoonlijke voorkeuren, zou je kunnen besluiten deze als oud ijzer te verkopen, of een van de andere genoemde opties te overwegen. Hoe dan ook, je oude CV-ketel hoeft zeker geen nutteloze ruimte in te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.