Do’s en don’t tijdens het kopen van meubels

Meubilair kan ontzettend duur zijn en investeren in designer- of erfgoedstukken is niet altijd haalbaar. Dus hoe kun je je huis inrichten met stukken die eruit zien en aanvoelen alsof ze langer dan een seizoen meegaan?

Bereidheid

Je kunt veel geld besparen door stukken aan het einde van het seizoen te kopen, wanneer winkels hun display veranderen naar nieuwe collecties. Als je een goedkoop houten stuk vindt maar de kap te licht is, kun je deze donkerder laten rusten. Als het licht beschadigd is, is het wellicht gemakkelijk te repareren.

Grondige inspectie

Ga op een stoel zitten om er zeker van te zijn dat deze stevig is. Duw op een tafel om er zeker van te zijn dat deze niet wiebelt. Open en sluit ladekasten om te controleren of ze soepel glijden. Kijk naar de kwaliteit van de afwerking – er mogen geen luchtbellen, peeling of schilfers zijn en de kleur moet gelijkmatig worden aangebracht. De naden van de bekleding moeten recht zijn en er mogen geen gaten in de stof zitten. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de geschiedenis van het stuk: hoe lang ligt het al op de vloer? Was het een klantretour? Pas op: de volledige geschiedenis is onbekend. Vind alle skeletten in de kast voordat je besluit om al dan niet te kopen.

Overweeg een replica

Dit is een geweldige manier om een kwalitatief hoogstaand stuk te krijgen zonder een grote investering. Hoewel deze stukken geen erfstukkwaliteit zijn, gaan ze, afhankelijk van het gebruik, lang mee. Als je later besluit dat het stuk niet langer bij je stijl past of in je ruimte past, zul je het niet slecht vinden om het te verkopen of te ruilen. Ook zijn deze vaak goed te wassen als antiekwas.

Koop niet als het niet goed voelt

Als algemene regel binnen de meubelmakerij geldt dat als een stuk een lichtgewicht is, het waarschijnlijk niet stevig of goed gemaakt is. Zelfs bewerkte houtproducten, zoals meubels gemaakt van MDF (vezelplaat met gemiddelde dichtheid) zijn zwaar als ze van goede kwaliteit zijn. Massief houten voorwerpen hebben de voorkeur binnen de meubelmakerij.

Let op de stof

Natuurlijke vezels en stoffen hebben de voorkeur, maar de meeste hebben synthetische stoffen erin gemengd – zelfs de meest hoogwaardige stoffen hebben een klein percentage doorgewoven voor duurzaamheid en vlekbestendigheid. Het kopen van stoffen gemengd met synthetische stoffen kan u helpen de kosten laag te houden, maar houd rekening met de kwaliteit: een stof met ongeveer de helft of minder synthetisch is prima, zolang het maar een natuurlijke uitstraling heeft en aanvoelt.
De meest duurzame stoffen voor bekleding zijn fluweel en tweed. Voor ramen biedt linnen privacy en laat het licht binnen. Wolsatijn is de ultieme keuze voor een stevigere stof: het is ultra-luxueus en valt goed met een subtiele glans. Dit kan net als antiekwas worden gewassen.

Je levensstijl overweg

Als je kinderen of huisdieren hebt, of als je een kledingstuk kiest voor een drukbezochte plek, raden we vaak stoffen voor binnen en buiten aan. Ze zijn super duurzaam en mooi, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je woonkamer vol zit met terrasmeubilair. Als jij of een familielid allergieën hebt, zijn synthetische stoffen de juiste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.