Een eigen appelboom: makkelijker en leuker dan je denkt!

Als je ooit op het platteland bent geweest heb je ze vast wel eens gezien: appelboomgaarden. Rij na rij, velden vol met appelbomen. Nu denk je misschien dat dit enkel is weggelegd voor de professionele fruittelers, maar niets is minder waar!

Met een zonnig plekje in jouw tuin of op jouw balkon kom je al een heel eind. Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden in de verzorging. Zo is de appelboom snoeien een zeer belangrijk onderdeel van het gezond houden van de boom. Op deze pagina lees je daarover, plus alle overige zaken om rekening mee te houden.

Kies de juiste soort

Het succesvol telen van appels begint met het kiezen van de juiste soort. De belangrijkste factor daarin is de ruimte die je hebt. Komt de appelboom op een mooi, open veld? Dan kies je een andere soort dan als je appelboom in een pot op het balkon komt te staan. Er zijn namelijk appelboompjes die speciaal gekweekt zijn om klein te blijven. Die heten “patio appelbomen” en worden ook wel “kolom appelbomen” genoemd. Ze groeien namelijk enkel omhoog en niet in de breedte. Zo nemen ze zeer weinig ruimte in, maar produceren wel veel oogst.

De afmetingen van de boom zijn dus belangrijk om rekening mee te houden. Daarnaast moet je een keuze maken in de soort appel. Er zijn wilde appels, sierappels en eetbare appels. Hoogstwaarschijnlijk ga je voor de eetbare appel. Deze heeft de botanische naam Malus Domestica. Binnen de Malus Domestica kun je kiezen voor vele cultivars zoals de “Elstar” of de “Jonagold”.

Planten en de juiste standplaats

Heb je eenmaal jouw perfecte soort gevonden, dan moet je hem gaan planten. Als je de appelboom in een pot zet is het belangrijk dat deze groot genoeg is. Het wortelgestel moet wat meer ruimte hebben dan in de kweekpot waarin de boom is gekocht. Zorg er daarnaast voor dat je gaten onderin de pot maakt. Zo kan regenwater uit de pot stromen. Als het water in de pot blijft staan gaan de wortels rotten en gaat de appelboom uiteindelijk dood.

Zet je hem in de volle grond? Graaf dan een gat wat ongeveer de helft groter is dan de kluit. Maak de omliggende grond wat losser en verwijder het onkruid. Zo is de grond zuurstofrijk en kunnen de wortels zich makkelijker verspreiden. Plant de appelboom en stort het gat dicht. Druk de aarde zachtjes aan en geef jouw nieuwe appelboom een goede plens water. Je mag de komende week iedere dag water geven. Zo kunnen de wortels goed herstellen van de verhuizing.

Of je nu gaat voor een pot of de volle grond: kies altijd een standplaats waar de appelboom veel direct zonlicht krijgt. Dit is nodig voor de bloei en uiteindelijk de appels. Daarnaast houdt de boom niet van tocht. 

Appels in een boom

Snoeien

Het belangrijkste aan de verzorging van de appelboom is de snoei. Dit is nodig om twee redenen. Ten eerste houd je de appelboom gezond met snoeien. Je zorgt er met snoeien namelijk voor dat de energie van de boom gecentreerd wordt op een aantal takken. Zo blijft de boom krachtig en dus weerbaarder voor ziektes. Ten tweede is de snoei belangrijk voor de oogst. Door te snoeien stuur je energie van de boom naar de takken waar de appels aan groeien. Hiermee vergroot je de kans dat die appels rijp worden.

In de zomer groeit een appelboom alle kanten op. Tijdens de wintersnoei ga je die groei proberen te sturen. Je mag tijdens de wintersnoei alle “wildgroeiende” takken wegsnoeien. Dit zijn takken die recht omhoog groeien en takken die tegen andere takken aanschuren. Ook alle rotte en dode takken mogen weg. Tot slot kun je er voor kiezen de boom iets in te korten. De hoofdtakken kun je dan een stukje inkorten, maar dit hoeft niet. 

De wintersnoei pas je toe vanaf december en uiterlijk tot maart. Het is belangrijk dat je de snoei hebt toegepast voordat de boom weer gaat uitlopen. Daarbij mag het de periode van de snoei niet vriezen of regenen. De snijwonden genezen het beste bij zonnig en droog weer.

Tot slot heb je nog de zomersnoei. Let op de nieuwe takken die andere takken in de weg zitten. Deze snoei je weg. Het doel van de zomersnoei is dat de takken met vrucht genoeg zonlicht ontvangen. Ook nu kies je weer een dag uit met zonnig weer zodat de snoeiwonden niet natregenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.