Een hangmat: optimaal luieren in de natuur

Een hangmat is een product dat puur is gemaakt om in te ontspannen. Het bestaat in de basis uit twee bevestigingspunten, hier wordt een doek tussen geknoopt. Op dit doek kunt u vervolgens gaan liggen. Een hangmat is comfortabel, tijdloos en stijlvol. Het verbaast hierom amper dat veel mensen een hangmat kopen. Wist u dat de hangmat al bestond voordat Amerika was ontdekt?

Soorten hangmatten

Er bestaan in beginsel twee soorten hangmatten, deze hebben elk hun voor- en nadelen.

Hangmat zonder spreidstokken. Dit is de meest klassieke vorm voor een hangmat. Het voordeel is dat je dit type hangmat makkelijk kunt vervoeren, ze zijn doorgaans namelijk erg licht en u bespaart de last van het meenemen van de stokken. Ook wanneer de hangmat eenmaal hangt, bespaart u de ruimte die de stokken normaal gesproken zouden innemen. Een hangmat zonder spreidstokken slaat als het ware om u heen en is mede hierdoor stabiel, alle delen van het lichaam worden gelijkmatig ondersteund. Deze gelijkmatige ondersteuning verklaart voor een groot deel waarom hangmatten zonder spreidstokken zo comfortabel zijn.

Hangmat met spreidstokken. Dit type hangmat is tegenwoordig het meest gebruikelijk in Westerse landen. Het doek ligt tussen twee stokken, het effect is dat het doek gespreid wordt. Dit type hangmat slaat door de spreidstokken niet erg om u heen, maar het heeft voordelen wanneer de hangmat bijvoorbeeld gebruikt gaat worden om in te zonnen. Het fungeert als het ware als een hangend bedje. Een hangmat met spreidstokken ziet er vaak mooier uit omdat deze altijd ‘open’ staat. Het nadeel is dat ze doorgaans instabieler zijn en daardoor minder comfortabel dan hangmatten zonder spreidstokken. Ook zijn ze zwaarder en hierdoor lastiger te vervoeren.

Beide soorten hangmatten zijn in principe geschikt om te combineren met een standaard. Een standaard is echter niet altijd nodig, wanneer twee bomen bijvoorbeeld op de juiste afstand van elkaar staan om de hangmat aan vast te binden, is dit ook mogelijk.

Overwegingspunten bij aankoop

Wilt u een hangmat kopen, dan is het verstandig om een aantal overwegingspunten langs te lopen. Ten eerste is het van belang om te kijken of u een hangmat met of zonder spreidstokken prefereert. Daarnaast speelt de lengte ook een wezenlijke rol. Men zegt over het algemeen dat een hangmat ongeveer een halve meter langer moet zijn dan de lichaamslengte van de gebruiker. Het gaat hier puur om het doek en dus niet om de gehele constructie. Ook is het zaak om goed te kijken naar de maximale belastbaarheid van een hangmat, helemaal als deze gebruikt gaat worden door meerdere personen tegelijkertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.