Een speelhuisje met zandbak, het kloppend hart van je tuin
Een speelhuisje kan een geweldige aanvulling op je tuin zijn omdat er echt zoveel verschillende manieren zijn waarop een kind ermee kan spelen. Maar wanneer je een zandbak toevoegt aan het speelhuisje, zal je kind misschien nooit meer naar binnen willen. Buitenspelen wordt zo nóg leuker.
Het spelen in het speelhuisje levert al een hele dag pret op, het bouwen van zandkastelen en het graven van wegen eronder zorgt voor een extra dimensie. De binnenkant evenals de buitenkant van het speelhuisje kun je met wat eenvoudige accessoires verfraaien. Denk aan kleine meubeltjes of gordijntjes van een stukje stof of het aankleden met een huistelefoon, brievenbus of bloembak.
Voordeel van een zandbak onder een speelhuisje
Het voordeel van een zandbak onder het speelhuisje is dat het zand in de zandbak dankzij de schaduw koeler is dan wanneer de zandbak elders in de warme zon staat. Met een zandbak creëer je een stukje strand in je eigen achtertuin. Zandbakken bieden uren speelplezier voor kinderen van alle leeftijden. Ze kunnen er knoeien, zandstructuren bouwen en hun fantasie de vrije loop laten.
Als volwassene weet je echter ook dat zandbakken niet alleen maar voor spel en plezier zorgen (tenminste niet voor jou als ouder) – de zandbak vraag wat onderhoud zodat deze veilig en hygiënisch blijft. Omdat het onderhoud zo belangrijk is, hier drie onderhoudstips.
1. Hark het zand
Het is onaangenaam om eraan te denken, maar zand is misschien niet altijd het enige dat in de zandbak zit. Vrijlopende katten kunnen de zandbak zien als hun kattenbak. Bovendien kunnen scherpe stenen of stokken zich onder het zand verstoppen, wat kan resulteren in schrammen en snijwonden. Een goede verzorging van de zandbak vereist dat je de zandbak af en toe harkt – zo kun je alles wat er niet hoort te zijn, eruit halen en verwijderen.
2. De zandbak afdekken
Het onderhoud van de zandbak wordt een stuk eenvoudiger als je het niet zo vaak hoeft te doen. Door de zandbak consequent na het spelen af te dekken als hij niet in gebruik is, wordt het moeilijker voor dieren, insecten, stenen en ander afval om binnen te dringen – waardoor het onderhoud van de zandbak een fluitje van een cent wordt. Een andere reden om de zandbak af te dekken is om te voorkomen dat er water in komt. Overtollig water kan schimmel op het zand veroorzaken.
3. Vernieuw het zand
Misschien ben je erg consequent met het onderhoud van de zandbak, je ontkomt er op den duur niet aan om het zand te vervangen. Door het zand 1 tot 2 keer per jaar te vervangen (afhankelijk van hoe intensief ermee gespeeld wordt) hebben je kinderen altijd vers en schoon zand om in te spelen en mee te bouwen.
Spanning en plezier voor iedereen
Geen twijfel mogelijk, een speelhuisje is hartstikke leuk, maar een speelhuisje met zandbak maakt van buitenspelen in je eigen tuin een persoonlijke speeltuin waar kinderen van alle leeftijden dol op zijn!