Egels in de tuin: hoe help je ze?

Egels zijn nuttige en lieve dieren die graag in tuinen leven. Ze eten insecten, slakken en andere ongedierte, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de bestrijding van plagen. Daarnaast zijn egels ook gewoon heel leuk om te zien.

Hoe zorg je ervoor dat egels in jouw tuin kunnen komen?

Egels zijn nachtdieren en ze kunnen goed klimmen. Ze kunnen dus gemakkelijk over een heg of schutting heen komen. Om ervoor te zorgen dat egels ook in jouw tuin kunnen komen, kun je een opening in de heg of schutting maken. Deze opening moet minimaal 10 centimeter breed zijn.

Wat kun je egels in jouw tuin te eten geven?

Egels zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. In het wild eten egels voornamelijk insecten, slakken en wormen. In jouw tuin kun je egels helpen door kattenvoer of kattennatvoer neer te zetten. Je kunt ook een speciaal egelvoer kopen.

Als je egels in je tuin wilt helpen, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Zorg voor voldoende voedsel en water. Egels eten insecten, slakken, wormen, fruit en groenten. Je kunt ze helpen door een bakje kattenvoer of kattennatvoer in je tuin neer te zetten. Ook kun je een bakje met vers water neerzetten.
  • Voorzie voldoende beschutting. Egels hebben een plek nodig om te schuilen voor roofdieren en weersomstandigheden. Je kunt ze helpen door een egelhuisje in je tuin te plaatsen. Ook kun je een paar rommelhoekjes in je tuin creëren, waar egels zich kunnen verstoppen.
  • Maak een opening in je schutting. Egels zijn nachtdieren en ze trekken vaak van tuin naar tuin. Door een opening in je schutting te maken, maak je het voor egels gemakkelijker om je tuin te bezoeken.

Wat je niet moet doen:

  • Geef egels geen melk. Melk is slecht voor egels en kan ze zelfs doden.
  • Vermijd het gebruik van pesticiden en slakkenkorrels. Deze middelen kunnen het voedsel van egels doden.
  • Rommel niet rond in je tuin. Egels kunnen verstrikt raken in losliggende spullen, zoals snoeren of tuingereedschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.