Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Het gras in jouw tuin is inmiddels wel echt aan vervanging toe. Het is vergeven van mos en onkruid: de echte grasplanten herken je er bijna niet meer tussen. Je kúnt natuurlijk nog een keer aan de slag met kalk, mest en met de verticuteerhark, maar eigenlijk weet je wel beter: dit is niet meer te redden. Liever begin je gewoon helemaal opnieuw. Weg met die ergernis; kom maar door met die verse, groene grasmat! Begin je oude gras maar vast af te graven, dan geven wij je ondertussen vast een aantal tips bij het uitkiezen van je nieuwe grasmat. 

Onze tip: ga voor graszoden

Je kunt natuurlijk met graszaad in de weer en geduldig wachten tot je zwarte zandbak langzaamaan verandert in een mooi siergazon. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: je moet er bijzonder veel geduld voor hebben, en je kunt je tuin echt een flink paar weken niet gebruiken. Ga jij voor een sneller resultaat? Maak dan gebruik van graszoden! Deze kant-en-klare groene matten bevatten veel gezonde grasplantjes, die weinig ruimte laten voor onkruid. Zo heb je vanaf dag 1 direct een groen grasveld!

Ook bij het uitkiezen van graszoden zijn er natuurlijk genoeg aandachtspunten. Welke vragen moet je jezelf en de kweker stellen, voor je graszoden gaat kopen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

De groeitijd van je graszoden is een bepalende factor in de kwaliteit van het gras. Heeft het langer mogen liggen, dan zijn de graswortels sterker en kunnen de plantjes meer hebben: zijn de plantjes nog te jong, dan liggen verdroging en kale plekken op de loer. Vraag je kweker dus hoe lang de graszoden de tijd hebben gekregen om te groeien: bij minder dan 10 maanden groeitijd moet je deze graszoden niet eens in overweging nemen. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd. 

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt? 

Plastic netten? In je gras? Jazeker! Veel graskwekers verwerken netten in hun graszoden, om de stevigheid van hun matten te allen tijde te behouden. Zo hoeven de plantjes minder lang te groeien voor ze ze kunnen afsteken. En dat scheelt weer geld! De vraag is natuurlijk of jij plastic in jouw tuin wil verwerken. Nee? Wij geven je groot gelijk! Vraag voor aanschaf je kweker dus op de man af of ze gebruik maken van netten tijdens de kweek. 

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt? 

Afgezien van plastics in je grasmat, kan je teler er ook andere dingen aan toegevoegd hebben die het milieu niet echt ten goede komen. Chemische kunstmest bijvoorbeeld, of bestrijdingsmiddelen die onkruid tegengaan. Het helpt je gras weliswaar groeien, maar het laat ook schadelijke stoffen achter in de bodem. 

Hecht jij dus waarde aan een natuurlijke grasmat? Stel dan kritische vragen over de chemicaliën die ingezet zijn tijdens het groeiproces. We zeggen overigens niet dat iedere grasmat helemaal vrij van chemische bestanddelen moet zijn; het is wel goed om je bewust te zijn van wat er in je gras zit. 

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Ligt jouw gras alleen maar mooi te zijn, of stuitert er regelmatig een horde kinderen overheen? Het is slim om de kwaliteit van je gras aan te laten sluiten bij de doeleinden die je gazon heeft. Hoef je er niet zo vaak overheen te lopen, dan is een basic grasmat uitstekend: wordt je gras regelmatig op de proef gesteld, kies dan ook voor een premium graszode. En wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor ecologisch gras, dat op een 100% natuurlijke manier gekweekt wordt!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Zeker weten dat je bestelt bij een adres waar je ruim de keuze hebt voor jouw nieuwe grasmat? Bij Topgazon kun je kiezen uit 3 verschillende gras, die op het juiste moment speciaal voor jou afgestoken worden van de mooiste Drentse akkers. Kies uit lekker voordelige Speelgazon graszoden, topkwaliteit Premium graszoden of de Natuurzoden, die helemaal ecologisch verantwoord gekweekt worden. Tegen een kleine vergoeding worden ze zelfs op rol bij je thuisbezorgd!

Ga naar Topgazon.nl >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.