Hoe bepaal je de ideale hoogte van het nieuwe hekwerk? – 5 Tips

Is het tijd om een gedegen hekwerk rond je tuin, erf of pand te plaatsen? Dan is de keuze van de juiste hoogte erg belangrijk. Dit detail heeft een grote impact op zowel de functionaliteit als de esthetiek van de woning. De hoogte van je hek is bepalend voor het gevoel van veiligheid en privacy, én beïnvloedt de eerste indruk die mensen van je huis krijgen. Hier duiken we dieper in de materie en behandelen we vijf belangrijke vraagstukken, om je te helpen bij het besluiten van de ideale hekwerkhoogte: 

1. Hekwerk voor privacy-optimalisatie? 

Privacy is vaak de primaire reden voor het plaatsen van een hek. Woon je dicht bij een voetpad of straat, dan is een hoger hek wenselijk om niet zo in het zicht te zitten van voorbijgangers. Ideaal gezien kies je voor een hoogte tussen 1,8 en 2 meter om een goede balans te vinden tussen afzondering en lichtinval. In meer landelijke gebieden of waar de dichtstbijzijnde buren verder weg zijn, kan een lager hek voldoende zijn om afbakening te bieden zonder het gevoel van openheid te verliezen.

2. Verhoogde veiligheid

Is veiligheid prioriteit? Dan kun je met een hoger hek veel potentiële inbrekers ontmoedigen. Ga voor een hoogte die moeilijk over te klimmen is, typisch net iets hoger dan 2 meter. 

Denk ook aan slimme designelementen zoals punten of scherpe afwerkingen bovenop het hek om het geheel extra afschrikkend te laten inwerken. Vergeet niet dat de lokale regelgeving beperkingen kan opleggen aan de maximale toegestane hoogte, dus het is raadzaam dit vooraf te controleren.

3. Rekening houden met lokale wetgeving en normen

In Nederland zijn velen van ons geboden aan lokale bouwvoorschriften omtrent hekwerken. In veel gemeenten zijn er dan ook duidelijke richtlijnen over wat wel en niet mag. Overschrijding van de toegestane hoogte kan leiden tot boetes of de noodzaak het hek aan te passen. Informeer je daarom bij de desbetreffende gemeente naar de specifieke eisen en beperkingen.

4. Afstemmen op de esthetiek

Bij het vinden van esthetische aansluiting speelt ook de hoogte van het hekwerk een aanzienlijke rol. Bijvoorbeeld, een te hoog hek kan het ontwerp van een kleiner huis overweldigend maken, terwijl een te laag hek bij een groot huis minimaal en inadequaat doet lijken. 

Denk aan een ontwerp dat natuurlijk overgaat in de omgeving, met materialen en kleuren die complementair zijn aan je woning of pand. Een goed ontworpen hek kan wonderen verrichten oor de algehele uitstraling en de waarde van je eigendom flink verhogen.

5. Specifieke behoeften overwegen

Denk tenslotte goed na over je specifieke behoeften. Heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan is een stevig hek van voldoende hoogte belangrijk om te voorkomen dat zij de tuin verlaten. Zoek je naar een manier om klimplanten te ondersteunen? Dan kan een lager, maar stevig hekwerk ideaal zijn.

Meer weten? Hekkenwereld.nl is dé toonaangevende leverancier van onder meer tuinhekken, dubbelstaafmatten, sierhekwerken, spijlenhekken en verschillende soorten gaas en onderdelen. Bezoek de website voor een tuinhek op maat en maak gratis en eenvoudig een eigen ontwerp met de online configurator. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.