Hoe groot mag een overkapping zijn zonder vergunning?

De regels omtrent vergunningplicht voor overkappingen kunnen per gemeente verschillen. In dit blogartikel bespreken we de landelijke richtlijnen en enkele veelvoorkomende uitzonderingen.

De 30m² norm

In de meeste gemeenten mag u zonder vergunning een overkapping plaatsen met een maximale oppervlakte van 30m². Dit geldt voor zowel vrijstaande als aanbouw overkappingen.

Hoogtebeperkingen

De maximale hoogte van een vergunningsvrije overkapping is 3 meter. Voor een overkapping die tegen de gevel van je woning wordt geplaatst, mag de hoogte aan de gevelzijde 2,5 meter zijn.

50% van uw tuinoppervlakte

De overkapping mag niet meer dan 50% van uw totale tuinoppervlakte beslaan.

Diepte

De maximale diepte van een overkapping zonder vergunning is 4 meter. Dit geldt voor zowel vrijstaande als aanbouw overkappingen.

Afstand tot de erfgrens

De overkapping moet minimaal 1 meter van de erfgrens af staan.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regels voor vergunningsvrije overkappingen. Zo heb je in sommige gevallen toch een vergunning nodig als:

  • De overkapping in een beschermd stadsgezicht of monumentenzone ligt.
  • De overkapping wordt gebruikt als woonruimte.
  • De overkapping wordt gebouwd van materialen die niet voldoen aan de brandveiligheidseisen.

Verlichting voor je overkapping

Nu je weet hoe groot je overkapping mag zijn zonder vergunning, is het tijd om na te denken over de verlichting overkapping. Goede verlichting zorgt ervoor dat je ook ’s avonds van je overkapping kunt genieten.

Led verlichting voor overkappingen is een populaire keuze. Led is energiezuinig, heeft een lange levensduur en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en lichtsterktes. Inbouwspots veranda zijn een strakke en moderne manier om je overkapping te verlichten. Ze zijn eenvoudig te installeren en nemen weinig ruimte in beslag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.