Hoe hoog mag een boom in de tuin zijn?

Bomen in de tuin zorgen voor verkoeling, schaduw en een prachtige uitstraling. Maar hoe hoog mag een boom in de tuin eigenlijk zijn? De regels rondom de maximale hoogte van bomen zijn complex en hangen af van verschillende factoren, zoals de afstand tot de erfgrens, de gemeentelijke verordeningen en de hoogte van de schutting. In deze blog bespreken we alle belangrijke aspecten die je moet weten over de maximale hoogte van bomen in de tuin.

Hoe hoog mag een boom in de tuin zijn?

De maximale hoogte van een boom in een tuin wordt bepaald door lokale regelgeving en de specifieke kenmerken van de tuin, inclusief de ruimte, het type boom en mogelijke veiligheids- en omgevingsfactoren.

Afstand tot de erfgrens

De belangrijkste factor die de maximale hoogte van een boom bepaalt, is de afstand tot de erfgrens.

  • Binnen 2 meter van de erfgrens: De boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn.
  • Verder dan 2 meter van de erfgrens: In principe zijn er geen regels voor de maximale hoogte van de boom.

Regels per gemeente

In Nederland zijn er geen landelijke regels voor de maximale hoogte van bomen in de tuin. De bevoegdheid ligt bij de individuele gemeenten. Elke gemeente heeft haar eigen regels en voorschriften, die je kunt vinden op de website van de gemeente of via het Kadaster. De regels kunnen per gemeente sterk verschillen, dus het is belangrijk om de specifieke regels voor jouw woonplaats te controleren.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de regels voor de maximale hoogte van bomen. Monumentale bomen vallen bijvoorbeeld onder een speciale beschermingsregeling en mogen in principe niet gesnoeid of gekapt worden. Ook voor bomen met een bijzondere waarde voor de natuur kunnen er uitzonderingen gelden.

Boomsoorten

De hoogte van een boom hangt ook af van de boomsoort. Sommige boomsoorten, zoals populieren en berken, kunnen in korte tijd erg hoog worden. Andere boomsoorten, zoals eiken en beuken, groeien langzamer en blijven doorgaans lager. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een boomsoort die past bij de beschikbare ruimte in jouw tuin.

Overlast door hoge bomen

Bomen die te hoog worden, kunnen overlast veroorzaken voor buren of voorbijgangers. Denk hierbij aan overhangende takken, bladafval of schaduw. Als je overlast ervaart van een te hoge boom, kun je contact opnemen met de eigenaar van de boom. In sommige gevallen kan de gemeente handhavend optreden en de eigenaar verplichten om de boom te snoeien of te kappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.