Isolatiewol vergelijken: glaswol of steenwol voor jouw project?

Op zoek naar isolatiemateriaal? Grote kans dat je glas- en steenwol al diverse keren bent tegengekomen. Beide isolatiematerialen zijn namelijk hartstikke populair en geschikt voor allerlei constructies. Deze wolsoorten lijken dan ook relatief veel op elkaar, maar er zijn onderling toch wat verschillen te vinden. In deze blog lees je daarom alles over het verschil tussen glas- en steenwol, zodat jij het juiste isolatiemateriaal voor jouw project kunt kiezen!

Overeenkomsten glas- en steenwol

Glaswol en steenwol zijn allebei minerale wolsoorten en daarom ademende materialen. Glas- en steenwol zijn daarom heel geschikt voor constructies waar je met vocht te maken hebt, zoals het dak of buitenmuur. Daarnaast hebben beide materialen een flexibele structuur, waardoor je ze gemakkelijk op maat snijdt. Glas- en steenwol hebben ook een vergelijkbare isolatiewaarde, wat betekent dat beide materialen de warmte ongeveer even goed vasthouden. Tot slot dien je bij de verwerking van zowel glas- als steenwol altijd beschermende kleding te dragen. Bij beide materialen kunnen namelijk vezels vrijkomen die irriteren aan je huid, ogen en luchtwegen.

Akoestische eigenschappen en toepassing

Glaswol en steenwol hebben dus veel overeenkomsten, maar wat zijn dan de verschillen? Ten eerste is dat de mate van geluidsisolatie die beide materialen bieden. Steenwol heeft namelijk veel sterkere akoestische eigenschappen dan glaswol en daarom een betere geluiddempende werking. Als je op zoek bent naar isolatiemateriaal dat zowel warmte- als geluidsisolatie biedt, kun je dus beter voor steenwol kiezen. Vaak hangt dat samen met de toepassing van het isolatiemateriaal, want op sommige plekken is meer geluidsisolatie nodig dan op andere plekken. Een voorbeeld daarvan is een houten vloer, omdat je daar te maken hebt met overlast van krakende planken, voetstappen en aanschuivende stoelen. 

Prijs en budget

Dat steenwol betere geluidsisolatie biedt dan glaswol, heeft invloed op de prijs. Beide isolatiematerialen zijn relatief goedkoop, maar voor glaswol betaal je nog wat minder dan voor steenwol. Dat heeft ook te maken met de vorm: glaswol is beschikbaar in zowel platen als rollen, waarbij de glaswol op rol een stuk goedkoper is. Steenwol is daarentegen alleen beschikbaar in platen. Glaswolrollen zijn daarom een zeer budgetvriendelijke keuze, maar hebben wel een lagere isolatiewaarde dan glas- en steenwolplaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.