Klassieke deurknoppen aanschaffen

Deurknoppen, misschien denk je hier niet gelijk aan bij het inrichten van je woning. Maar of je nu gaat verbouwen of gewoon een keer iets anders wilt, deurknoppen kunnen toch een groot verschil maken. En de klassieke deurknop wint toch steeds meer terrein. 

De terugkeer van de klassieke deurknop 

De klassieke deurknop was in eerste instantie zeer populair in Amerikaanse woningen. Vroeger zag je ze ook in Nederland, als is deze door de jaren heen toch ingeruild voor deurklinken. Deze deurknoppen zag je veel op de buitendeuren, ze waren gemakkelijk te openen door er alleen aan te draaien. Als ze op een buitendeur zaten, kon je van buitenaf via deze manier naar binnen. Mits de deur niet op slot zat.

Op een gegeven moment vonden we dit soort deurknoppen minder veilig en werd het vervangen voor deurklinken of vaste deurknoppen die niet gedraaid kunnen worden. Klassieke deurknoppen die je nu koopt heb je in beide varianten.

Een klassieke deurknop 

Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak. Echter is er niet om te twisten dat klassieke deurknoppen hun plekje in menig hart veroverd hebben. Maar wat bieden deze deurknoppen nu eigenlijk, behalve wellicht een stukje nostalgie.

Klassiek is wellicht nog een breed begrip. Het betekent in ieder geval niet oubollig. De hedendaagse klassieke deurknop straalt juist luxe uit. Met klassiek wordt niet een eenvoudige dikke houten deurknop bedoeld. Eerder dat je een combinatie ziet van verschillende materialen, als hout, metalen en kunststof.

De klassieke deurknoppen kunnen er in veel verschillende vormen uitzien. Er zijn wel twee populaire varianten voor dit soort deurknoppen. Je hebt zowel de langwerpige variant, wat dus eigenlijk meer een deurklink is, als de klassieke deurknop. Vooral deze laatste is een echte opmars aan het maken. 

Waar past het bij? 

Een klassieke deurknop is vaak in een aantal kleuren beschikbaar. Zoals het vroeger ook was zie je ze doorgaans in het zwart, goud, brons of ijzer met een zilverachtige tint. De zwarte of ijzer/zilver variant zijn makkelijker op verschillende deuren of in verschillende soorten interieur te verwerken. Dit komt doordat ze vrij neutraal ogen.

Bij bronzen en gouden deurknoppen dien je wat meer rekening te houden met waar de deurknop wordt geplaatst. Uiteindelijk kan het overal mooi staan, maar gaat het om het breder geheel. Een groene deur met een gouden deurknop kan heel mooi staan. Alleen wanneer de muren weer een totaal andere kleur heeft, is het waarschijnlijk beter om voor een neutralere kleur te gaan. Uiteindelijk past het altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.