Ledverlichting kopen, enige tips

Led verlichting heeft de toekomst. Leds zijn geen nieuw verschijnsel, maar waarom worden ze steeds interessanter? Waar moet je op letten bij led verlichting kopen, waar u moet letten? Waarom zijn leds zo geschikt voor spots? Op die en andere vragen geven we antwoord in dit artikel.

Wat is een led

Led is inmiddels een woord geworden, maar is van oorsprong de afkorting van light emitting diode. Een diode is een klein elektronisch component. Het laat stroom in een richting door en zendt daarbij licht uit. De led wordt pas nu veel voor verlichting gebruikt, omdat de lichtopbrengst sterk is verbeterd.

Led inbouwspots

Voordelen van led verlichting

Led verlichting heeft twee grote voordelen. Het elektriciteitsverbruik is laag, veel lager dan van de gloeilamp, maar ook van de spaarlamp. Een led lamp gaat heel lang mee. Hoewel ze niet goedkoop in de aanschaf zijn, verdien je de extra uitgave zonder meer terug. Een led lamp bestaat uit diverse leds voor voldoende lichtopbrengst. Dat heeft als bijkomend voordeel, dat als een led kapot gaat, de lamp blijft schijnen.

Lichtbundeling

Als een gloeilamp voor een spot wordt gebruikt, dan wordt een reflector gebruikt om het licht te bundelen. Dat werkt, maar is niet erg efficiënt. Leds stralen licht van nature gebundeld uit. Led lampen die qua vorm lijken op de peer van de gloeilamp, hebben daarom leds in zich, die zo zijn gepositioneerd, dat ze gezamenlijk het licht uitstralen van een gloeilamp imiteren. Voor een spot kan optimaal worden geprofiteerd van de lichtbundeling die de led van nature heeft. Led inbouwspots worden niet erg warm en hebben mede daarom een breed toepassingsgebied.

Led verlichting kopen

Als je een gloeilamp gaat vervangen door een led lamp, noteer dan de kleine letters op de gloeilamp. Het gaat daarbij om het wattage en het voltage. Verder zie je een combinatie van letters en een nummer. Die slaan op het formaat en de fitting. Voor het wattage kan je die van de gloeilamp door zeven delen voor die van de led lamp, voor dezelfde lichtsterkte. Het sfeervolle licht van een gloeilamp is zo’n 2700 K. Bij een lagere K-waarde gaat de lichtkleur naar oranje. Bij een hogere K-waarde gaat die richting daglicht. De vorm van de armatuur die wordt gebruikt, dient toe te laten dat de led lamp zijn warmte kwijt kan.

Voordelen Ledshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.