Leggen kippen eieren in de winter?

In de winter is het voor kippen moeilijker om eieren te leggen. Dit komt doordat de dagen korter zijn en de temperaturen lager zijn. Hierdoor hebben kippen minder zin om te broeden en hebben ze meer energie nodig om warm te blijven.

Waarom leggen kippen minder eieren in de winter?

De belangrijkste reden waarom kippen minder eieren leggen in de winter is het gebrek aan daglicht. Kippen hebben ongeveer 16 uur daglicht nodig om regelmatig eieren te leggen. In de winter zijn de dagen echter korter, waardoor kippen minder daglicht krijgen.

Een andere reden waarom kippen minder eieren leggen in de winter is de kou. Kippen hebben energie nodig om warm te blijven, waardoor ze minder energie overhouden om eieren te leggen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je kippen eieren blijven leggen in de winter?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kippen eieren blijven leggen in de winter.

 • Zorg voor voldoende daglicht: Je kunt dit doen door kunstlicht in het kippenhok te plaatsen. Zorg ervoor dat het kippenhok minimaal 16 uur per dag verlicht is.
 • Voer je kippen een goed dieet: Kippen hebben in de winter meer energie nodig om warm te blijven. Zorg er dus voor dat je ze een goed gebalanceerd dieet geeft met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten.
 • Houd het kippenhok warm: De ideale temperatuur in het kippenhok is tussen de 10 en 15 graden Celsius. Als het kouder is, kunnen kippen het koud krijgen en minder eieren leggen.

Tips voor het verlichten van het kippenhok

Er zijn verschillende manieren om het kippenhok te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

 • Lichtbalken: Lichtbalken zijn een goede manier om het kippenhok te verlichten. Ze geven veel licht en zijn relatief goedkoop.
 • Lichtspots: Lichtspots zijn een andere goede manier om het kippenhok te verlichten. Ze geven een gerichte lichtbundel en zijn ideaal voor het verlichten van bepaalde plekken in het kippenhok.
 • Lichtschakelaars: Met een lichtschakelaar kun je het licht in het kippenhok aan en uit zetten. Dit is handig als je het kippenhok alleen in de avonduren wilt verlichten.

Tips voor het voeren van kippen in de winter

In de winter hebben kippen meer energie nodig om warm te blijven. Zorg er dus voor dat je ze een goed gebalanceerd dieet geeft met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

 • Volkoren granen: Volkoren granen zijn een goede bron van energie voor kippen.
 • Vitamienen en mineralen: Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van kippen. Je kunt ze toevoegen aan het voer of aan het drinkwater.

Tips voor het verwarmen van het kippenhok

Je kunt het kippenhok verwarmen door:

 • Een verwarmingselement te installeren: Een verwarmingselement is een goede manier om het kippenhok gelijkmatig te verwarmen.
 • Isolatie te plaatsen: Isolatie helpt om warmte in het kippenhok vast te houden.
 • Een warmtelamp te gebruiken: Een warmtelamp is een goede manier om bepaalde plekken in het kippenhok te verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.