Mag je een pipowagen in de tuin zetten?

Een pipowagen in de tuin: een heerlijk knusse plek om te slapen, te ontspannen of te gasten te ontvangen. Maar mag je zomaar een pipowagen in je tuin plaatsen? En wat komt er allemaal bij kijken? In deze blog bespreken we alle ins en outs, zodat je goed voorbereid bent op je pipowagen avontuur.

Mag je zomaar een pipowagen in de tuin plaatsen?

In principe mag je in Nederland geen pipowagen in je tuin plaatsen zonder vergunning. Dit komt omdat een pipowagen, ondanks de wielen, gezien wordt als een bouwwerk. Voor het plaatsen van een bouwwerk is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning

De regels voor het plaatsen van een pipowagen kunnen per gemeente verschillen. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met je gemeente om te informeren naar de geldende regels en vergunningsplicht. In de meeste gevallen heb je te maken met:

 • Bestemmingsplan: Het bestemmingsplan bepaalt wat er op een perceel mag worden gebouwd. In sommige bestemmingsplannen zijn pipowagens specifiek uitgesloten.
 • Bouwverordening: De bouwverordening stelt regels aan de plaatsing, afmetingen en het uiterlijk van bouwwerken. Hierin kunnen eisen staan over de maximale hoogte, afstand tot de perceelgrens en het gebruik van materialen.
 • Welstandsnota: De welstandsnota geeft richtlijnen over de architectuur en het uiterlijk van bouwwerken in een bepaalde wijk.

Vergunningvrij bouwen

In sommige gevallen is het mogelijk om vergunningvrij een pipowagen te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als de pipowagen:

 • Kleiner is dan 10 vierkante meter
 • Maximaal 5 meter hoog is
 • Niet op de voorgevelrooilijn staat
 • Aan bepaalde eisen voldoet met betrekking tot brandveiligheid

Kosten

De kosten voor het plaatsen van een pipowagen variëren sterk. De kosten van de pipowagen zelf hangen af van het model, de afmetingen en de materialen. Daarnaast zijn er kosten voor de vergunning, de aanleg van de fundering, de aansluiting op nutsvoorzieningen en de inrichting.

Tips

 • Informeer altijd bij je gemeente naar de geldende regels en vergunningsplicht.
 • Zorg dat je pipowagen voldoet aan alle eisen van het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandsnota.
 • Overweeg om een vergunningaanvraag in te dienen met behulp van een professionele architect of bouwkundig tekenaar.
 • Kies een geschikte locatie in je tuin voor de pipowagen, met oog voor zonlicht, privacy en uitzicht.
 • Maak een plan voor de inrichting en het gebruik van de pipowagen.

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor je pipowagen? Er zijn talloze websites en blogs met foto’s en ideeën voor de inrichting, styling en het gebruik van een pipowagen.

Conclusie

Een pipowagen in de tuin kan een prachtige toevoeging zijn. Met de juiste informatie en planning kun je je droomplek realiseren. Vergeet niet om de regels in je gemeente te controleren en de nodige vergunningen aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.