Mag je een tiny house in je tuin zetten?

De droom van een tiny house: minimalistisch leven, omringd door de natuur en met een lagere ecologische voetafdruk. Steeds meer mensen omarmen deze levensstijl. Maar mag je zomaar een tiny house in je tuin plaatsen? In deze blog bespreken we de regels en vergunningen, praktische tips en inspirerende voorbeelden.

Omgevingsvergunning

In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig om een tiny house in je tuin te plaatsen. De aanvraag voor een omgevingsvergunning kan je indienen bij je gemeente.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan van je gemeente bepaalt wat er op een perceel gebouwd mag worden. Controleer of het bestemmingsplan wonen in een tiny house op jouw perceel toestaat.

Andere regels

Naast de regels van de gemeente, zijn er ook landelijke regels waaraan je tiny house moet voldoen. Denk hierbij aan de eisen voor brandveiligheid, bouwtechniek en woonomgeving.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tiny house in je tuin te plaatsen:

1. Als gastenverblijf

Een tiny house kan als gastenverblijf voor familie en vrienden dienen. In de meeste gevallen is hiervoor geen vergunning nodig, mits het tiny house voldoet aan de regels voor bijgebouwen.

2. Als mantelzorgwoning

Een tiny house kan ook als mantelzorgwoning voor een familielid dienen. Hiervoor zijn wellicht aanpassingen nodig aan het tiny house en is er in de meeste gevallen een vergunning nodig.

3. Als kantoor of atelier

Een tiny house kan ook gebruikt worden als kantoor of atelier. Hiervoor is wellicht een vergunning nodig, afhankelijk van de regels van de gemeente.

4. Als permanente bewoning

In sommige gevallen is het mogelijk om permanent in een tiny house in je tuin te wonen. Hiervoor zijn strengere regels en vergunningen nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.