Oud Hollandse tegels, de modetrend in de tuin

Overweeg je een tuin make-over? Dan mogen Oud Hollandse tegels zeker niet ontbreken. Deze tegels zijn de laatste tijd een ware sensatie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, kunnen ze jouw tuin een verrassend modieuze uitstraling geven. Je kunt de tuin zo modern maken als je maar wilt, want er zijn traditionele vierkante, maar er zijn ook smalle rechthoekige of als jij je niet laat kisten door wat gebruikelijk is, zou je ook voor de modernere vormen kunnen gaan. Voorts zijn ze in verschillende kleuren te koop, dus je vindt vast wel de kleur die bij jouw huis past. Er is dus geen valide reden om geen Oud Hollandse tegels te leggen in jouw tuin.

Oorsprong en ontwikkeling Oud Hollandse tegels

De Oud Hollandse tegels vinden hun oorsprong in Zuidwest-Azië en worden sedert de 17e eeuw gebruikt in Nederland. Aanvankelijk werd met de benaming Oud Hollandse tegels, de vierkante tegels met wit glazuur bedoeld, waarmee je de wand kon bekleden. Rond die tijd werd er overal in Europa flink handel gedreven in die tegels.  Naarmate de tijd verstreek werden er decoraties op aangebracht en nam het aantal toepassingen toe. Dit resulteerde in hele mooie ontwerpen die niet alleen in het geheel op één tegel werden uitgevoerd, maar er zijn ook motieven en of figuren die gevormd worden door meerdere tegels in de juiste volgorde te leggen. Heden ten dage wordt de term Oud Hollandse tegels vaak toegepast op het soort tegels waarmee tuinen en pleinen worden gelegd. De robuuste tegels in betonnen uitvoering die echt tegen een stootje kunnen.

Ideaal voor in de tuin

Door de verschillende uitvoeringen van de Oud Hollandse tegels, kan je jouw tuin een hele mooie uitstraling geven. Ze zijn namelijk heel goed te combineren in grootte, maar ook in kleurschakering. Hoe mooi jouw tuin wordt zal dus voor een groot deel afhangen van jouw eigen creativiteit, want door de verschillende uitvoeringen in tegels zijn de combinaties haast eindeloos. Je zou ze rondom een fontein kunnen aanleggen, maar ook gewoon diepte ermee kunnen creëren door een combinatie van donkere en lichte tegels te gebruiken. Verder zouden deze tegels waarde toevoegen aan het gangpad in de tuin. De tegels zijn ook goed te combineren met aarde, dus kan je nog steeds een gedeelte van jouw tuin beplanten en daar omheen betegelen.

Onderhoud

De Oud Hollandse tegels zijn makkelijk in onderhoud. Bij vervuiling kan je meestal al volstaan met water om ze weer schoon te krijgen. Liggen de tegels echter in een bladerrijke omgeving, dan heb je behalve water zo af en toe ook wat groene zeep nodig om de vlekken afkomstig van de bladeren die geruime tijd zijn blijven liggen, te verwijderen. Tegels die op schaduwrijke plekken liggen, hebben ook vaak algengroei, ook dit is goed tegen te gaan door de tegels regelmatig te wassen. Het is ook niet nodig om strooizout te gebruiken, want deze tegels zijn goed beloopbaar bij vorst en sneeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.