Welke raamfolie voor de voordeur?
De voordeur is het visitekaartje van je woning. Het is het eerste wat andere zien als ze voor je deur staan. Maar de voordeur is vaak ook voorzien van glas, wat betekent dat voorbijgangers en visite zo naar binnen kunnen kijken. Wil je toch wat meer privacy creëren zonder dat je inlevert op de lichtinval? Dan is raamfolie voor de voordeur een uitstekende oplossing. In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijkheden van raamfolie, welke soorten er zijn en hoe je deze eenvoudig zelf kunt aanbrengen.
Waarom kiezen voor raamfolie op de voordeur?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor het aanbrengen van raamfolie op hun voordeur:
- Privacy: Met raamfolie voorkom je inkijk van buiten en creëer je meer privacy in je woning, zonder dat je hoeft in te leveren op natuurlijk licht.
- Decoratief: Raamfolie is er in allerlei prints en designs, waardoor het ook een decoratieve toevoeging is aan je voordeur en de uitstraling van je woning.
- Zonwering en isolatie: Sommige raamfolies hebben een reflecterende of isolerende werking, waardoor ze bijdragen aan de isolatie en zonwering.
- Veiligheid: Inbraakwerende raamfolie kan de veiligheid van je woning vergroten. Bij glasbreuk blijven de scherven aan de folie kleven.
- Eenvoudig aan te brengen: In tegenstelling tot nieuwe beglazing is raamfolie gemakkelijk zelf aan te brengen en ook weer te verwijderen als je wilt wisselen.
Welke soorten raamfolie zijn er?
Er zijn grofweg drie categorieën raamfolie voor je voordeur:
- Privacyfolie (mat of ondoorzichtig): Deze folie maakt het glas volledig ondoorzichtig of matteert het glas, waardoor er geen inkijk meer mogelijk is van buitenaf. Kies voor een matte of ondoorzichtige folie als privacy het belangrijkste is.
- Decoratieve raamfolie (semi-transparant): Dit is raamfolie met een print of patroon. Het laat wel licht door maar beperkt inkijk. Denk aan patronen als strepen, vormen of een melkglas-effect. Hiermee combineer je privacy met een mooie uitstraling.
- One way vision folie: Deze folie heeft een geperforeerde print waardoor je van binnenuit ongehinderd naar buiten kunt kijken, maar van buitenaf is het ondoorzichtig. Ideaal als je privacy wilt zonder het zicht naar buiten te verliezen.
Naast deze 3 hoofdtypes heb je nog speciale folie zoals isolatiefolie of inbraakwerende folie. De keuze voor het type raamfolie hangt dus af van je specifieke wensen op het gebied van privacy, isolatie, veiligheid en uitstraling.
Hoe breng je raamfolie aan op de voordeur?
Het aanbrengen van raamfolie op je voordeur is eenvoudig zelf te doen. Zorg ervoor dat je een folie kiest die geschikt is voor de afmetingen van je ruit. Meet dit goed op voordat je folie bestelt. Ga daarna als volgt te werk:
- Maak de ruit grondig schoon en vetvrij met water met afwasmiddel. De ruit moet stof- en vetvrij zijn voor een goede hechting.
- Neem de maat op van de ruit en snijd de folie iets ruimer uit. Houd ongeveer 2 cm aan rondom.
- Breng de folie nat aan. Sproei de ruit in met water (een plantenspuit werkt handig). Verwijder de beschermlaag van de folie en breng de plakkende kant aan op het vochtige raam.
- Gebruik een zachte rakel om de folie aan te brengen. Wrik eventuele luchtbellen en overtollig water van binnen naar buiten weg.
- Snijd met een stanley mes de folie strak langs de randen van de ruit af. Veeg de randen goed droog.
Met deze stappen breng je eenvoudig zelf professioneel raamfolie aan op je voordeur.
Veelgebruikte privacyfolie voor de voordeur
Een van de meest gekozen soorten raamfolie voor de voordeur is privacyfolie. Dit is een matte, ondoorzichtige folie die voorkomt dat mensen naar binnen kunnen kijken. Toch blijft het glas licht doorlaten waardoor je overdag geen kunstlicht nodig hebt in de hal. Populaire keuzes zijn:
- Matte glasfolie in een egale kleur zoals wit of grijs
- Melkglasfolie voor een semi-transparante look
- Gestructureerde folie met een patroon zoals strepen of ruiten
Privacyfolie is er ook in combinatie met patronen of prints als je meer decoratie wilt. Denk aan bloemen, geometrische patronen of een glas-in-lood print. Zo combineer je privacy met een persoonlijke uitstraling die past bij jouw woonstijl.