Verlichting in huis

Het mag dan een designcliché zijn, maar goede verlichting in huis is echt alles. Verlichting beïnvloedt de sfeer van een ruimte – als je het goed doet, zal het hele uiterlijk van je interieur verbeteren. Hieronder de top 10 tips en overwegingen voor het creëren van een goed verlicht huis.

1. Overweeg de hoogte van het plafond

Het is belangrijk om uw plafondhoogte te kennen bij het selecteren van hangende verlichtingsarmaturen. Sommige lampen worden geleverd met verstelbare kabels of staven, maar andere niet. Loop niet vast met een lamp die te laag of te hoog hangt. Als vuistregel geldt dat de onderkant van een lamp ongeveer 12 tot 20 centimeter onder een standaard plafond moet hangen.

2. Tafelhoppen

Wanneer u een lamp boven een tafel of een keukeneiland hangt, is 28 tot 34 centimeter de aanbevolen afstand van de onderkant van de lamp tot het oppervlak van de tafel of het eiland. De grootte van het licht maakt echter een verschil. Over het algemeen kan een kleinere lamp lager worden verplaatst en een grotere lamp hoger.

3. Plan het uit

Houd rekening met uw verlichtingsvoorkeuren tijdens de eerste ontwerpfase van een nieuwbouw of renovatie. Als u bijvoorbeeld drie hanglampen boven uw eettafel wilt in plaats van één of twee, moet u daar rekening mee houden voordat de bouw begint.

4. Trek uw swag aan

Als u nieuwe hangende verlichting toevoegt, maar niet de kosten of moeite wilt nemen om de elektrische installatie van uw huis te wijzigen, kunnen snoervakken een stijlvolle oplossing zijn. Swag ze losjes over een bar of een haak, zoals te zien in deze keuken, of bevestig het snoer strak tegen het plafond voor een industriële look.

5. Zet het harder

Beperk de verlichting niet tot downlights. Overweeg, afhankelijk van de locatie, wandkandelaars of uplighting om een ​​zachtere sfeer te creëren en potentieel harde neerwaartse verlichting te vermijden die onheilspellende schaduwen kan werpen.

6. Ken uw glans

De lamp mag niet uw enige overweging zijn – het type gloeilamp is even belangrijk. Halogeen-, compacte fluorescentielampen en led-lampen zijn er in verschillende warme of koele tinten. Net als de kleur van je muren, is het soort gloed dat u wilt meestal een persoonlijke beslissing. Als u muren bedekt zijn met koelere tinten, wilt u ze misschien opwarmen met een gloeilamp die een warme gloed uitstraalt. Omgekeerd wilt u misschien een koelere gloed om een ​​donkere ruimte op te fleuren.

7. Verlicht de trappen

Het is gunstig om verlichting toe te voegen aan traptreden, omdat het gevaarlijk kan zijn om over trappen te lopen, vooral ’s nachts. Trappen zijn vaak omsloten, dus verlicht ze vanaf de zijkanten of verankeer lichten in de stootborden als een designelement. Dit kun je uiteraard ook verlichten met LED strips.

8. Toe-kick verlichting

Denk niet dat het toevoegen van lichten aan je teentrappen een frivole, esthetische beslissing is. Stripverlichting aan de onderkant van onderkasten is een geweldige manier om een ​​nachtlampje te creëren dat er fantastisch uitziet.

9. Ga kleur niet uit de weg

Door een lamp in een heldere tint te plaatsen in een verder eenvoudige kamer, kan de ruimte wat leuker en interessanter worden. Gekleurde tinten kunnen wonderen doen, vooral als het licht is ingeschakeld.

10. Wees decoratief

Door verlichting toe te voegen als decoratieve elementen, kunt u een sfeer in een ruimte creëren. Op voorwaarde dat er al algemene verlichting is geïnstalleerd, kan het gebruik van verlichting in plaats van kunst aan de muur een decoratieve manier zijn om voor sfeerverlichting te zorgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.