Verschillende soorten halfverharding

Wanneer je een pad aan wilt leggen in de tuin of op je erf, is halfverharding vaak een goede keuze als bodembedekker. Halfverharding is een ruim begrip. Het is een enigszins harde laag wat bestaat uit losse elementen. Samen zorgt dit voor een verharding van de ondergrond. Halfverharding is verkrijgbaar in veel verschillende soorten. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende soorten halfverharding, zowel de meest bekende als de wat onbekende halfverharding.

Grind

Grind bestaat ronde stenen van klein formaat. Door de ronde vorm blijft deze verharding los en verkleeft het niet. Je hebt dus een losse toplaag. Grind is erg populair als halfverharding. Dat is niet vreemd, omdat grind een mooie uitstraling heeft, perfect past in de tuin en voldoende hard is om met auto’s overheen te rijden. Ook hoor je dankzij de grind bezoekers aankomen lopen. Een nadeel van grind is dat de losse stenen het vrijwel onmogelijk maken om op te fietsen of overheen te rijden met een rolstoel. Daarnaast springt de losse grind makkelijk weg en kunnen er lege plekken ontstaan in het grind. 

Split

Split lijkt op grind, maar deze stenen zijn niet rond, maar hoekig van vorm. Dat komt doordat split een steenslag is dat wordt gewonnen in steengroeven. Hier worden grote stukken rots afgebroken door middel van dynamiet bijvoorbeeld en die stukken rots worden vervolgens weer gebroken. De hoekige vorm zorgt er wel voor dat split beter op zijn plaats blijft liggen dan grind.

Boomschors of houtsnippers

Boomschors of houtsnippers worden ook vaak als bodembedekker van een pad gebruikt. Het voordeel van deze halfverharding is dat het erg mooi natuurlijk staat. Door worteldoek te leggen onder de schors of snippers, wordt de aangroei van onkruid belemmerd. Het nadeel van deze halfverharding op paden is dat ze na verloop van tijd bijgevuld moeten worden. Boomschors en houtsnippers verteren namelijk na verloop van tijd.

Nobre Cál

Een wat minder bekende soort halfverharding is Nobre Cál. Dit is een 100% natuurlijke halfverharding. Het is een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. Nobre Cál heeft een mooie natuurlijke kleur en gaat daarmee op in zijn natuurlijke omgeving. Daarnaast is het een zeer harde halfverharding, wat het pad voor fietsers en rolstoelgebruikers ook makkelijk begaanbaar maakt. Ook de paden van golfbanen worden om deze reden vaak met Nobre Cál voorzien. Met de golfkarretjes kun je je dan makkelijk over de golfbaan bewegen. Meer informatie over deze halfverharding kun je vinden op www.nobrecal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.