Waarin verschilt een geaard stopcontact van niet geaard stopcontact?

In het verleden werden alle woningen standaard voorzien van een niet-geaard stopcontact. Als u in een oude woning woont, dan is de kans dus groot dat u niet geaarde stopcontacten in huis hebt. Deze stopcontacten werden verbonden met waterleidingen om een overschot aan elektriciteit af te voeren naar de aardbodem. Dit is echter geen veilige manier om elektriciteit af te voeren. In dit artikel vertellen wij u graag wat het verschil is tussen een geaard stopcontact en een niet geaard stopcontact zodat u de bewuste keuze kunt maken om over te stappen op geaarde stopcontacten.

Hoe zit het precies met het afvoeren van stroom bij overspanning?

Bij een niet geaard stopcontact heeft u te maken met 2 draden: een bruine draad die de stroom binnenhaalt en een blauwe draad die de stroom afvoert. Bij een geaarde contactdoos heeft u te maken met drie draden. De bruine en blauwe draad doen hetzelfde als bij een niet geaarde contactdoos en de derde draad wordt de aardedraad genoemd.

Als er geen sprake is van overspanning dan wordt de aardedraad niet gebruikt. Maar stel dat u last heeft van kortsluiting of een blikseminslag, dan begint de aardedraad wel te werken. De aardedraad zorgt ervoor dat de extra hoeveel stroom die vrijkomt, afgevoerd wordt naar de aardbodem. Hierdoor kunnen elektrische apparaten, schakelaars en stopcontacten niet onder hoge spanning komen te staan.

En hoe kom ik erachter of ik een geaarde contactdoos heb?

Als u een geaard stopcontact heeft dan kunt u hier alleen geaarde stekkers in steken. Een geaarde stekker heeft een uitstulping aan beide kanten. Bovendien vindt u onder en bovenaan de stekker een inkeping waar stalen pinnetjes tussen passen. Een niet-geaarde stekker heeft dit niet en kan bovendien niet in een geaarde contactdoos gestopt worden. Simpelweg omdat de stekker dan niet past.

Bel een elektricien om niet-geaarde stopcontacten te vervangen

Het afvoeren van overtollige stroom is bij een geaard stopcontact veiliger. Daarom kiezen veel mensen ervoor om niet geaarde contactdozen en stopcontacten te vervangen voor geaarde stopcontacten en dozen. Als u de elektricien belt dan wordt er allereerst een aardrail aangesloten in de meterkast. Vervolgens moet de aardedraad naar de wandcontactdozen in de woning getrokken worden. Tot slot worden de stopcontacten vervangen. Een flinke klus die u het beste kunt overlaten aan een professionele elektricien die uw stopcontacten en contactdozen veilig kan vervangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.