Wat heb je nodig om een meubel te maken?

In Nederland hebben we veel klussers en doe-het-zelvers, zeker als het gaat om klusjes in of rondom huis. Het maken van meubels hoort hier ook bij, je hebt vast en zeker al wel eens een eigen gemaakt tuinset gezien van steigerhout of pallets. We hebben in Nederland ook nog steeds veel meubelmakers, hoewel het beroep zelf wat oubollig klinkt is de markt nog steeds best groot. Een meubelmaker uit Breda legt uit wat je allemaal nodig hebt om meubels te maken.

Een goed idee

Je kan natuurlijk geen mooie meubel maken zonder een goed idee en ontwerp te hebben. Vaak hebben de mensen een ontwerp in het hoofd maar hebben ze hulp nodig om het idee goed op papier te krijgen. Bij een meubelmaker is er vaak iemand in dienst die dit kan tekenen, op papier of digitaal. Het is hierbij ook belangrijk dat je de juiste afmetingen weet voordat de tekening gemaakt wordt, voor zowel het meubelstuk als voor de ruimte waar deze komt te staan.

Het juiste materiaal

Het is ook belangrijk dat het juiste materiaal gebruikt wordt, hout is hierbij het meest gangbare materiaal wat er bij zit. Hout is er ook in meerdere soorten, zo is teak en andere soorten hardhout heel populair tegenwoordig. Zowel voor de uitstraling als het gemak op het gebied van onderhoud. Als het gaat over het maken van hele keukens, badkamers of kasten dan is multiplex een ideale houtsoort. Behalve hout worden ook veel ijzer- en stofsoorten gebruikt in het vervaardigen van meubels.

Het juiste gereedschap

Zonder het juiste gereedschap gaat het niet lukken om een meubel goed, stevig en mooi te maken. Je hebt voor het maken van meubels en interieurs veel verschillende gereedschappen en hulpmiddelen nodig. Voor zaag, boor en lasapparatuur is hierbij van groot belang. Denk hierbij eens aan een decoupeerzaag, een accuboormachine, lasapparaat, slijptol, schuurmachines etc. Je wilt immers niet alles met een handzaag gaan zagen en met een schroevendraaier alle schroeven er in draaien.

Een mooie afwerking

Als je meubelstuk eenmaal in elkaar staat, is deze nog niet af. Het moet namelijk eerst nog afgewerkt worden voordat hij helemaal klaar is, het opschuren van alle oneffenheden en eventuele splinters is hierbij erg belangrijk. Je wilt immers niet dat mensen zich er aan kunnen bezeren. Nadat alles is opgeschuurd kan er gelakt worden, dit geldt voor zowel houten als ijzeren materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.