Wat houdt NEN 2580 in?

NEN 2580 is een Nederlandse Norm (NEN) die eenduidigheid en objectiviteit nastreeft in de oppervlaktebepaling van gebouwen. De norm definieert termen, geeft definities en beschrijft bepalingsmethoden voor de oppervlakte van terreinen met een bouwbestemming, alsook voor de vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan.

Wat is NEN 2580?

NEN 2580 is een Nederlandse Norm (NEN) die de termen, definities en bepalingsmethoden vastlegt voor de oppervlakte van terreinen met een bouwbestemming en voor de vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan. De norm zorgt voor eenduidigheid en objectiviteit in de meting van bruto vloeroppervlak (BVO), gebruiksoppervlakte (GO) en gerekend bruto vloeroppervlak (GBO). Dit is relevant voor diverse doeleinden, zoals:

 • Vaststelling van de waarde van een pand: De oppervlakte en inhoud van een gebouw zijn belangrijke factoren bij de taxatie.
 • Herziening van huurprijs: De huurprijs van een gebouw kan worden gebaseerd op de GBO of GO.
 • Verdelen van gemeenschappelijke ruimten in multi-tenant situaties: De oppervlakte van gemeenschappelijke ruimtes, zoals trappenhuizen en liften, moet worden verdeeld over de verschillende huurders.
 • Verdelen van (service)kosten in multi-tenant-situaties: De (service)kosten van een gebouw worden vaak verdeeld op basis van de GBO of GO.
 • WOZ- en BAG-vraagstukken: De WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) en BAG-registratie (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) van een gebouw zijn gebaseerd op de oppervlakte en inhoud.

Waarom NEN 2580?

De voordelen van NEN 2580 zijn talrijk:

 • Eenduidigheid: De norm zorgt voor een uniforme meetmethode, waardoor misverstanden en discussies over oppervlaktebepaling worden voorkomen.
 • Objectiviteit: De meetresultaten zijn reproduceerbaar en onafhankelijk van de meetmethode of -instrument.
 • Vergelijkbaarheid: Oppervlakten en inhouden van verschillende gebouwen kunnen objectief met elkaar worden vergeleken.
 • Betrouwbaarheid: De norm garandeert een nauwkeurige en betrouwbare meting.
 • Toepasbaarheid: NEN 2580 is breed toepasbaar in diverse sectoren, waaronder de makelaardij, het vastgoedbeheer, de bouwsector en de overheid.

De bepalingsmethoden van NEN 2580

De norm definieert verschillende bepalingsmethoden voor de oppervlakte en inhoud van gebouwen. De meest gebruikte methoden zijn:

 • Meetmethode: De oppervlakte en inhoud worden gemeten met behulp van een meetlint of lasermeter.
 • Plattegrondmethode: De oppervlakte en inhoud worden berekend op basis van een plattegrond van het gebouw.
 • Modelmethode: De oppervlakte en inhoud worden berekend op basis van een 3D-model van het gebouw.

NEN 2580 en de toekomst

NEN 2580 is een dynamische norm die voortdurend wordt geactualiseerd en verbeterd. De normcommissie NEN 2580 is voortdurend bezig om de norm aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector. Wil je een NEN 2580 meting aanvragen via NENmetingen.nl?

Conclusie

NEN 2580 is een onmisbare norm voor iedereen die op een eenduidige, objectieve en betrouwbare manier de oppervlakte en inhoud van gebouwen wil bepalen. De norm biedt voordelen voor diverse stakeholders, waaronder makelaars, vastgoedbeheerders, bouwers en de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.