Wat is er bijzonder aan Bakeliet?

Bakeliet was vroeger een merknaam, maar tegenwoordig kennen we het als begrip waarmee een bepaalde kleur zwart wordt aangeduid.

Bakeliet is van nature een plasticsoort en de eerste soort kunststof die bij het verhogen van de temperatuur ook daadwerkelijk hard bleef. Dit in tegenstelling tot andere soorten plastic die smelten wanneer er vuur bij gehouden wordt. Dit soort plastic noemt men thermoplast. Bakeliet is thermoharder en smelt dus niet bij warmte. De naam Bakeliet stamt af van de uitvinder Lep Hendrik Baekeland die aan het begin van de twintigste eeuw experimenteerde met Fenol en Formaldehyde waardoor hij Bakeliet ontdekte.

De comeback van Bakeliet

De productiekosten van Bakeliet zijn vrij hoog wat ervoor heeft gezorgd dat de vraag ernaar beperkt bleef. Echter heeft Bakeliet de laatste jaren een comeback gemaakt doordat het een retro design heeft. Bakeliet wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor schakelmateriaal. De producten worden met de hand gemaakt in Duitsland waardoor de kwaliteit goed tot uitdrukking komt.

Waarom is Bakeliet zo gewild?

Sinds de twintigste eeuw draaien de Bakeliet-fabrieken op volle toeren. Er komen namelijk telkens meer producten op de markt die stroom nodig hebben. Deze fabrikanten zijn afhankelijk van porselein als isolatiemateriaal wat erg handig is voor de Bakeliet leveranciers want dit geleid geen stroom. Daarom zijn schakelaars en stopcontacten altijd van Bakeliet.

Je huis renoveren?

Heb je een oudere woning en wil je dezelfde stijl behouden of hou je gewoon van een retro design? Je hoeft niet op zoek te gaan naar echt oud schakelmateriaal. Dit tweedehands schakelmateriaal is immers vaak beschadigd of defect. Gelukkig is er nog een fabriek die Bakeliet op kleine schaal produceert. Mocht je gebruik willen maken van Bakeliet schakelmateriaal dan is er dus nog een leverancier om jou te voorzien van deze fraaie blikvangers

Eén gedachte over “Wat is er bijzonder aan Bakeliet?

  • 19 augustus 2019 om 08:38
    Permalink

    Prachtig dat die oude lichtknoppen en schakelaars nog verkrijgbaar zijn. Ik ben een groot fan van de combinatie van modern met retro en plan mijn huidige renovatie volledig langs deze lijn. Wat ik niet hoef te hebben is de bakelieten telefoon die mijn ouders vroeger hadden. Die was onmogelijk zwaar.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.