Wat kost een accu om zonne-energie op te slaan?

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om uw energierekening te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat als u de zonnestroom die u overdag opwekt ook ’s avonds of tijdens stroomstoringen wilt gebruiken? Dan heeft u een accu nodig om zonne-energie op te slaan.

In deze blog bespreken we de kosten van een accu voor zonne-energie. We bekijken de verschillende types accu’s, de factoren die de prijs bepalen, en de voordelen van een thuisbatterij. We geven u ook tips om de beste deal te vinden en uw accu optimaal te gebruiken.

Types accu’s voor zonne-energie

Er zijn twee hoofdtypes accu’s het opslaan van zonne-energie:

 • Loodaccu’s: Deze accu’s zijn relatief goedkoop, maar hebben een kortere levensduur en een lager rendement dan andere types.
 • Lithium-ion accu’s: Deze accu’s zijn duurder, maar gaan langer mee en hebben een hoger rendement. Ze zijn ook veiliger en onderhoudsvriendelijker.

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van een accu voor zonne-energie hangt af van verschillende factoren, waaronder:

 • Het type accu: Loodaccu’s zijn goedkoper dan lithium-ion accu’s.
 • De capaciteit van de accu: Hoe meer energie de accu kan opslaan, hoe duurder hij is.
 • Het merk en de kwaliteit: Accu’s van bekende merken zijn vaak duurder, maar bieden ook meer garantie.
 • De installatiekosten: De kosten van de installatie van de accu kunnen variëren depending van de complexiteit van de installatie.

Kostenindicatie

De kosten van een accu voor zonne-energie variëren van € 750 tot € 1.000 per kWh. Voor een kleine accu van 2 kWh bent u dus richting de € 2.000 kwijt, en een grotere accu van 10 kWh of meer kost al snel € 10.000.

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt een aantal voordelen, waaronder:

 • Eigen energieverbruik verhogen: Met een thuisbatterij kunt u meer van de zonnestroom die u opwekt zelf gebruiken. Dit kan uw energierekening aanzienlijk verlagen.
 • Onafhankelijkheid van het energienet: Met een thuisbatterij bent u minder afhankelijk van het energienet. Dit kan handig zijn bij stroomstoringen.
 • Duurzaamheid: Door uw eigen zonnestroom op te slaan, verkleint u uw ecologische voetafdruk.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een accu voor zonne-energie hangt af van verschillende factoren, waaronder de kosten van de accu, uw energieverbruik en de besparingen die u realiseert op uw energierekening. In de meeste gevallen bedraagt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar.

Tips om de beste deal te vinden

 • Vergelijk offertes van verschillende installateurs.
 • Kies voor een kwaliteitsaccu met een lange garantie.
 • Overweeg om subsidie aan te vragen.

Conclusie

Een accu voor zonne-energie is een investering die u op termijn geld kan besparen en uw ecologische voetafdruk kan verkleinen. Er zijn verschillende types accu’s beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De kosten van een accu variëren van € 750 tot € 1.000 per kWh. Bezoek de website van Solarite voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.