Wat mag er in een groencontainer?

Heeft u zich ooit afgevraagd: “Wat mag er in een groencontainer?” Het is een veel voorkomende vraag en het antwoord is belangrijker dan u denkt. Een correct gebruik van de groencontainer draagt namelijk bij aan een duurzame wereld. In deze blog duiken we in de do’s en don’ts van groencontainers en geven we u een duidelijk antwoord op de vraag: ‘’Wat mag er in een groencontainer?’’.

Wat mag er in een groencontainer?

Laten we beginnen met de vraag waar deze blog om draait: wat mag er in een groencontainer? In een groencontainer, ook wel GFT-container (Groente-, Fruit- en Tuinafval) genoemd, kunt u organisch afval kwijt. Hieronder vallen zaken als:

 • Groente- en fruitresten
 • Koffiedik en theezakjes
 • Eierschalen
 • Gras, bladeren en klein snoeiafval
 • Bloemen en plantenresten
 • Mest van kleine huisdieren (zoals konijnen en cavia’s)

Door dit soort afval gescheiden in te leveren, draagt u bij aan het recyclen van deze materialen tot bijvoorbeeld compost of biogas.

Waarom is het belangrijk om te weten wat er in een groencontainer mag?

Nu we duidelijk hebben wat er wel en niet in een groencontainer mag, vraagt u zich misschien af wat u moet doen met het afval dat niet in de groencontainer mag. Verschillende soorten afval hebben verschillende recyclingprocessen en moeten daarom apart worden ingezameld. Plastic, glas en metaal bijvoorbeeld, kunnen in de daarvoor bestemde containers of zakken. Voor andere afvalstromen, zoals chemisch afval, elektronisch afval of grof tuinafval, kunt u terecht bij de gemeentelijke milieustraat of afvalverwerkingscentrum.

Wat mag er niet in een groencontainer?

Zo belangrijk als het is om te weten wat er in een groencontainer mag, is het ook van belang om te weten wat er absoluut niet in hoort. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Plastic, glas en metaal
 • Kattenbakkorrels, hondenpoep en luiers
 • Stof, as en houtskool
 • Grote stukken hout en boomstronken
 • Zand en grond

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er niet in een groencontainer mag. Twijfelt u of iets wel of niet in de groencontainer mag? Raadpleeg dan de afvalwijzer van uw gemeente of neem contact op met uw afvalverwerker.

Tips voor een correct gebruik van de groencontainer

Tot slot, enkele tips voor een optimaal gebruik van de groencontainer:

 1. Houd het schoon: Vuilniszakken zijn meestal niet toegestaan in de groencontainer omdat ze niet composteerbaar zijn. Om te voorkomen dat de groencontainer vies wordt, kunt u een laagje krantenpapier of karton op de bodem leggen om vocht op te nemen.
 2. Vermijd stank: Vooral in de zomer kan de groencontainer gaan stinken. Dit kunt u verminderen door de container regelmatig te ledigen en door een laagje takken of snoeiafval op de bodem te leggen.
 3. Maak het klein: Snij of versnipper groot tuinafval voordat u het in de container doet. Hierdoor neemt het minder ruimte in en composteert het sneller.

We hopen dat deze blog u een beter inzicht heeft gegeven in het correcte gebruik van de groencontainer. Door bewust om te gaan met ons afval, dragen we allemaal bij aan een schonere, duurzamere wereld.

Hoeveel kost een groencontainer huren?

De kosten van een groencontainer huren kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals uw woonplaats, de grootte van de container en de duur van de huur.

In veel gemeenten kunt u kiezen tussen verschillende formaten groencontainers, zoals een container van 120 liter, 240 liter, of zelfs groter. De prijzen kunnen variëren van ongeveer 25 euro per jaar voor een kleine groencontainer tot 100 euro of meer voor een grote container.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze prijzen indicatief zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren, afhankelijk van uw specifieke situatie en de tarieven van uw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. Daarom is het altijd een goed idee om rechtstreeks contact op te nemen met uw lokale gemeente of afvalverwerkingsbedrijf voor de meest nauwkeurige en up-to-date prijsinformatie.

Tuin aan het doen en stenen moeten weg

Stenen kunnen niet in de groencontainer worden gegooid, omdat deze specifiek is bedoeld voor het verzamelen van tuinafval zoals gras, bladeren, takken en ander organisch materiaal. Maar wat moet u dan doen met overgebleven stenen van een bouw- of tuinproject? Gelukkig zijn er diensten die stenen kunnen ophalen bij uw huis of bedrijf. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in afvalverwerking bieden vaak diensten aan zoals het ophalen van bouw- en sloopafval, inclusief stenen laten ophalen. Dit is een duurzaam alternatief, omdat veel van deze materialen kunnen worden gerecycled. In plaats van deze materialen naar de stortplaats te sturen, kunnen ze worden hergebruikt in nieuwe bouwprojecten, wat helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van milieuvervuiling. Raadpleeg uw lokale afvalverwerkingsbedrijf voor informatie over kosten en inzamelingsprogramma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.