We kunnen overal de tijd aflezen maar de klok zal nooit verdwijnen

Tijd is relatief wordt er weleens gezegd, maar tijd is eigenlijk ook een van de weinige dingen die constant blijven ons hele leven lang. Toch lijkt het soms alsof er minder tijd is dan dat we graag zouden willen hebben, maar dat heeft meer te maken met het feit dat we het steeds drukker hebben en altijd op zoek zijn naar manieren om nog meer uit de tijd te halen en nog efficiënter te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de tijd overal terug te vinden is, zodat je nooit vergeet hoelaat het is. 

De klok is hier misschien wel het beste voorbeeld van en zowel in de publieke ruimtes als bij de meesten thuis en ook op het werk vind je dan ook verschillende soorten klokken terug aan de muur. Ondanks het feit dat we tegenwoordig ook op onze telefoons en op de computer de tijd kunnen aflezen zeggen we geen vaarwel tegen de klok en blijven we deze massaal aanschaffen.

Het uurwerk werd meer dan duizend jaar geleden al uitgevonden

De klok in haar huidige vorm en de mechaniek van het uurwerk bestaat al vele honderden jaren. Al in de 10e eeuw werk in Frankrijk door Paus Silvester II het mechanische uurwerk uitgevonden. Het feit dat we nog steeds de hiervan afgeleide technologie gebruiken in de moderne klokken is veelzeggend voor hoe baanbrekend deze uitvinding in de 10e eeuw moet zijn geweest. In de middeleeuwen en ook nog hierna was de klok vooral een statussymbool en een luxe object voor de rijkeren. 

Door de jaren heen is dit veranderd en werd de klok goedkoper en in verschillende varianten gemaakt, waardoor vrijwel iedereen de toegang had tot een klok. De klok van nu is echter veel meer dan alleen een attribuut om op te kijken hoe laat het is. De klok speelt een belangrijke rol in het interieur en het design van de klok is dan ook steeds belangrijker geworden.

Voor elke ruimte zijn er andere behoeftes met betrekking tot de klok

Op internet vind je diverse webshops met een zeer uitgebreid aanbod aan tal van klokken van modern tot klassiek in alle verschillende soorten en maten en gemaakt van diverse materialen. Wat te denken van een klok met tandwielen zoals verkrijgbaar bij Klokkenconcurrent, of een mooie Nextime klok. Een klok in huis kan meerdere functies bekleden en kun je ook afstemmen op het interieur in de ruimte. 

Zo komt het regelmatig voor dat de leesbaarheid en de wijzerplaat een minder belangrijke rol spelen in de woonkamer, omdat hier het design belangrijker is en ook een abstracte klok met bijvoorbeeld alleen de wijzers prachtig staat. In de keuken daarentegen is een goede tijdweergave een stuk belangrijker, omdat je hiermee ook de klok kan gebruiken als een kookwekker. Een leuke combinatie van een hip design met een goede weergave is bijvoorbeeld een retro flip-over klok die prima staat in vele keukens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.