Wespen in de winter: wat gebeurt er? En hoe voorkom je ze?

Wespen zijn in de zomer een veel geziene gast in Nederland. Maar wat gebeurt er met wespen in de winter? En hoe voorkom je dat ze in de lente weer voor overlast zorgen? In deze blog lees je alles over wespen in de winter, inclusief tips om ze te voorkomen.

Wat gebeurt er met wespen in de winter?

Wespen zijn sociale insecten die in kolonies leven. In de zomer kunnen deze kolonies wel uit duizenden wespen bestaan. Maar wat gebeurt er met wespen in de winter?

De meeste wespen sterven in de winter. De enige wespen die de winter overleven, zijn de bevruchte koninginnen. Deze koninginnen zoeken een beschutte plek om de winter door te brengen. Ze zoeken vaak een plek in een boomholte, een composthoop of een schuur.

Hoe overwinteren wespen?

De koninginnen verkeren in een winterslaap. Ze vertragen hun stofwisseling en metabolisme om energie te besparen. In de winter hebben wespen immers geen voedsel nodig.

In het voorjaar, meestal in april, ontwaakt de wespenkoningin uit haar winterslaap. Ze is dan klaar om een nieuw nest te bouwen en een nieuwe kolonie te stichten.

Wat kun je doen om wespen in de winter te voorkomen?

Om wespen in de winter te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:

  • Zoek in het voorjaar naar beginnende wespennesten en laat deze verwijderen.
  • Dicht zoveel mogelijk openingen in muren, plafonds en daken. Zo verklein je de kans dat een wespenkoningin binnendringt.
  • Zet geen etensresten of drinken buiten. Wespen worden aangetrokken door voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.