Zelf kunstgras leggen, hoe werkt dat?

U kan uw kunstgras zelf leggen, of laten plaatsen door een professional. Echter wanneer u enige doe-het-zelf ervaring in de vingers heeft, is het niet zo moeilijk om uw eigen kunstgazon aan te leggen. Om u een idee te geven van hoe u te werk kan gaan geven wij graag een beknopte handleiding. Kunstgras leggen kan in acht simpele stappen.

Kunstgras leggen: de benodigdheden

  • Een Breekmes
  • Lijm
  • Lijmband
  • Een lijmkam
  • Kunstgras
  • Geotextiel drukverdelend onderdoek
  • Vulzand om te egaliseren

Voorbereiding van de ondergrond

Maak uw terrein eerst vrij van het aanwezige oude gras en egaliseer de vrijgekomen grond. Ga verder met het egaliseren van de ondergrond door het aanbrengen van een zandbed met een dikte van 4 à 5 cm.  Zorg ervoor dat het zandbed goed aangestampt is, eventueel met behulp van een trilmachine, zodat er een stevige en stabiele ondergrond ontstaat. Eventueel het oppervlak wat aan te wateren voor een beter resultaat.

Opmerking: De aanleg van een zandbed is niet noodzakelijk, maar zorgt voor een betere afwatering in geval van overvloedige regen. Wanneer de ondergrond slecht water afvoert gebruik dan ipv brekerzand een zandbed van 15cm lavazand.

Egaliseren van de ondergrond

Eenmaal het zandbed goed is aangetrild, moet de oppervlakte worden geëgaliseerd. Gebruik hiervoor een waterpas en balk. Lees hier ook meer informatie hoe je jouw tuin het beste kunt egaliseren

Plaatsen geotextiel onderdoek

De volgende stap bij het plaatsen van kunstgras, is de plaatsing van het geotextiel onderdoek. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen de onder- of bovenkant, dus hier hoeft u verder geen aandacht aan te besteden. Snij het onderdoek uit op maat met het breekmes en zorg voor een overlap van 5 à 10 cm wanneer u meerdere stukken nodig heeft. Opmerking: Zorg er zeker voor dat het onderdoek aansluit aan de kanten. Op deze manier wordt de groei van onkruid tegengegaan.

Uitrollen van het kunstgras

Wanneer u start met het uitrollen van kunstgras dient u rekening te houden met de vezelrichting. Het beste resultaat zal u bekomen wanneer u uw kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt.

Kunstgras rol u best zo uit, zodat u aan het begin en aan het eind van de oppervlakte (bv, bij het terras) een 2 à 3 tal cm overhoudt. Dit laat u toe om correcties aan te brengen waar nodig en kan u later de overtollige randen wegsnijden.

Snijden van kunstgras

Het kunstgras kunnen we eenvoudig op maat snijden, doch dient u hier rekening te houden dat u altijd vanaf de onderkant snijdt zodat u de vezels niet beschadigd. Opmerking: Zorg ervoor dat wanneer u meerdere delen kunstgras naast elkaar legt, dat u de randen zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt en zorg voor een opening van ongeveer 4mm. Leg de rollen NOOIT tegen elkaar.

Lijmen van kunstgras

De kanten die worden gelijmd dient u ongeveer 30mn terug geslagen worden. De volgende stap is het snijden van de lijmband op de juiste lengte en plaats deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wil lijmen. Tip: Na het lijmen kan u de ondergrond nog eens goed aandrukken door er overheen te lopen.

Instrooien van vulzand

Wanneer u gebruik heeft gemaakt van vulzand onder het kunstgras om de afwatering te optimaliseren, dient u nog een extra stap te doen.

Snij de zakken met vulzand één voor één open en verdeel het zand met behulp van een trekker todat het hele kunstgras niet meer zichtbaar is. Lukt het niet? Vraag dan een kunstgras-specialist in Noord-Holland, Gelderland of een van de andere provincies. 

Opborstelen van het kunstgras

De laatste stap vooraleer u kan genieten van uw kunstgras, is het opborstelen hiervan. Gebruik hiervoor een harde bezem of een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in. Het aanwezige zand valt hierdoor tussen de vezels waardoor deze mooi overeind komen te staan. Dit moet u doen totdat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels rechtstaan.

Opmerking: Wacht bij het opborstelen van de lijmnaden minstens één uur. Anders loopt u het risico dat deze weer loskomen. Heeft u meer info nodig over het onderhoud van kunstgras? Zelf kunstgras leggen is dus niet zo moeilijk en iedereen kan het doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.