Zo maak je je beregeningspomp klaar voor een koude winter

In de warmere maanden moet je je grond soms een handje helpen door het te voorzien van wat extra water. Een beregeningspomp aansluiten kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. Zo heb je er zelf bijna geen omkijken naar. In de winter, en zeker in hele koude maanden, kan het echter verstandig zijn om deze pomp los te koppelen en veilig op te bergen. Dit noem je het vorstklaar maken van de pomp. In dit artikel vertel ik je waarom je de pomp vorstklaar moet maken, hoe je dat doet en hoe je hem na de winter weer klaarmaakt voor beregening. 

Waarom moet je de pomp vorstklaar maken

De winters in Nederland zijn niet altijd even streng, maar toch hebben we soms te maken met flink lage temperaturen. Vooral in de nachten kan het soms flink vriezen. Het kan dan ook handig zijn om je beregeningspomp los te koppelen. Zo voorkom je dat deze door de kou kapot vriest. Je kunt het vergelijken met de buitenkraan die je afsluit als het buiten kouder wordt. Wanneer dit te koud wordt, zal het water wat er nog in zit gaan bevriezen. Doordat het bevriest zet het uit en hierdoor kan er een te hoge druk ontstaan in de leidingen. 

De beregeningspomp winterklaar maken met of zonder compressor

Voor het winterklaar maken van een beregeningspomp kun je gebruik maken van een compressor. Hiervoor moet je wel een passende koppeling maken op je beregeningspomp. Sluit de hoofdkraan af en sluit de compressor aan. Vervolgens is het belangrijk om de compressor eerst met een lage druk te gebruiken. Ga niet hoger dan 3 bar. Geleidelijk zullen alle leidingen worden doorgeblazen. Wanneer dit helemaal klaar is, is het belangrijk om de leidingen goed af te sluiten. Ook zonder compressor kun je je beregeningspomp winterklaar maken. Begin ook hier met het afsluiten van de hoofdkraan en laat vervolgens al het water grotendeels weglopen. Draai daarna de afsluiters open en begin met ontluchten. Wanneer dit helemaal klaar is, is het ook in dit geval verstandig om alle leidingen goed af te sluiten voor vuil en ongedierte. 

Na de vorst

Als de winter op het einde loopt en je zeker weet dat er geen vorst meer komt, wordt het tijd om de pomp weer aan te sluiten. Als je hem voor de winter goed hebt afgesloten, zal het aansluiten heel makkelijk gaan. Je hebt zo namelijk geen last van verstoppingen. Wel moet je ervoor zorgen dat de pomp weer volloopt met water zodat deze de hele zomer je landbouwgrond weer kan beregenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.