Zonwering nodig? Kies bamboe jaloezieën

Als je aan materialen voor jaloezieën denkt, dan is bamboe misschien niet de eerste optie die in je op komt. Toch is dit een bijzonder geschikt materiaal voor raamdecoratie, omdat het licht is, maar tegelijkertijd ook sterk. Daarnaast zijn ze minder ‘houtachtig’ dan lindehouten jaloezieën en dus uitermate geschikt voor zowel landelijke- als moderne woningen. Als je voor bamboe jaloezieën kiest maak je gebruik van een aantal andere voordelen. Hier lees je over wat deze zijn.

Voordeel 1: bamboe jaloezieën zijn duurzaam

Als het mogelijk is voor je om bamboe te gebruiken in plaats van andere houtsoorten, in welke situatie dan ook, dan is dat een veel duurzamere keuze. Bamboe is een natuurlijk materiaal, maar bamboe bomen groeien veel sneller dan andere bomen. Voor elke boom die gekapt wordt voor jouw jaloezieën staat er dus veel sneller weer een nieuwe boom klaar. Uiteraard kies je wel altijd voor bamboe met een keurmerk. Net als bij hout het geval is, kan het zijn dat het niet op een maatschappelijk verantwoorde manier is gegroeid. Door op die manier bamboe jaloezieën te kiezen, help je het behouden van de bossen en regenwouden op de wereld.

Voordeel 2: bamboe jaloezieën zijn dunner

Een verschil dat je direct ziet tussen houten- en bamboe jaloezieën is dat de latjes voor deze tweede optie aanzienlijk dunner zijn. Dat betekent dat ze nog meer licht doorlaten en dat ze in opgetrokken toestand nauwelijks plek innemen boven je raam. Let wel op: dit betekent ook dat er minder privacy is als je de lamellen in open stand zet. Net als jij beter naar buiten kunt kijken, kunnen anderen ook beter naar binnen gluren.

Voordeel 3: jaloezieën van bamboe zijn lichter

Omdat de lamellen dunner zijn, zijn bamboe jaloezieën ook een stuk lichter. Dat voel je, maar dat zie je ook. De jaloezieën van bamboe zijn minder duidelijk aanwezig en dus ook minder geaccentueerd in je ruimte. Dit kan een voordeel zijn, als je de jaloezieën moeiteloos in je interieur wilt laten opnemen. Heb je een zonwering nodig die je echt in het oog wilt laten springen, overweeg dan om donkere houten shutters of jaloezieën te nemen. 

Voordeel 4: jaloezieën van bamboe kunnen heel breed worden

Omdat bamboe een houtsoort is dat sterk is en tegelijkertijd licht van gewicht, is het mogelijk om brede maten uit te kiezen. En als je voor een brede jaloezie van bamboe kiest, dan zal deze nog steeds niet veel wegen. Dat houdt weer in dat ze nog steeds moeiteloos te bedienen zijn, ook al laat je ze een groot oppervlak overbruggen.

Voordeel 5: bamboe is erg veelzijdig

Je hebt met bamboe jaloezieën veel verschillende opties. Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan kleuren en ook de breedte van de lamel is aan te geven. Hoe breder de lamel, hoe meer licht de jaloezie doorlaat als je deze open zet. Smalle lamellen worden meestal gekozen in kantoren, in slaapkamers en voor kleine ramen. Mooie brede lamellen zijn bijzonder geschikt voor grote ramen op de benedenverdieping. Het is wel belangrijk dat je je bamboe lamellen niet in vochtige ruimtes plaatst, zoals in de keuken, de douche of de badkamer. Het blijft een houtsoort en die kunnen daar niet tegen.

Voordeel 6: bamboe jaloezieën trekken minder snel krom

De meeste bamboe jaloezieën worden op een speciale manier afgewerkt. Het is belangrijk dat je controleert of dat bij jou ook het geval is. Deze afwerking, in de vorm van een beits, zorgt er namelijk voor dat de jaloezieën beter bestand zijn tegen zonlicht en tegen vocht. Het betekent niet dat je ze buiten kunt gaan hangen, maar omdat ze de hele dag voor je raam hangen kunnen je bamboe jaloezieën verkleuren. Kies voor een goed afgewerkte jaloezie, zodat je er de beste levensduur uit krijgt.

Voordeel 7: bamboe is een sfeervol en uniek materiaal

Een laatste voordeel van bamboe, en dit is zeker niet het minste voordeel, is dat bamboe jaloezieën sfeervol zijn en een uniek uiterlijk geven aan je zonwering. Bamboe is, net als hout, een warm materiaal en omdat er geen enkele boom hetzelfde is, is ook elke lamel anders. Het is een stevig materiaal met een lichtere uitstraling dan hout. Je bamboe jaloezieën zullen erg lang meegaan en ze zijn de investering meer dan waard.

Zijn er ook nadelen aan bamboe jaloezieën?

Het zou niet goed zijn om alleen de voordelen te behandelen en de nadelen te laten schieten. En vergeleken met houten jaloezieën, zijn er eigenlijk weinig nadelen te noemen. Bamboe jaloezieën zijn over het algemeen wel wat duurder, dus je zal wat meer geld kwijt zijn. Je krijgt voor dit extra geld wel de bovenstaande voordelen terug en die spreken voor zich.

Jaloezieën als vorm van zonwering

Jaloezieën zijn de meest verkochte soorten zonwering. En bamboe jaloezieën worden dan steeds populairder. Er zijn goede redenen voor deze populariteit. We hebben slechts enkele op een rijtje gezet.

  • Jaloezieën zijn vaak goedkoper dan andere vormen van zonwering. Bamboe jaloezieën dus ook.
  • Met jaloezieën kun je de zon bijzonder goed blokkeren. Kies voor bamboe jaloezieën met een brede lat en je laat tegelijkertijd veel licht door. Jaloezieën geven je de mogelijkheid zelf te bepalen hoeveel licht je binnenlaat.
  • Jaloezieën en bamboe jaloezieën in het bijzonder zijn erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen.
  • Jaloezieën zijn naast praktisch en effectief ook erg mooi. Er zijn maar weinig ruimtes waarin deze zouden misstaan. 
  • Met jaloezieën creëer je veel privacy. Doe ze ’s avonds of op een moment dat je geen inkijk wilt hebben even dicht en niemand kijkt meer bij je naar binnen. 
  • Jaloezieën zorgen voor klimaatbeheersing in je woning. Staat de zon pal op je raam, dan helpen de jaloezieën je ruimte koel te houden.
  • Jaloezieën passen in elk interieur, van landelijk tot industrieel en van klassiek tot modern. Ze zijn in een groot aantal kleuren en uitvoering te krijgen en zijn indien behandeld bestand tegen zon en vocht. Als jij op zoek bent naar nieuwe zonwering, dan zijn bamboe jaloezieën dus een uitstekende keuze.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel hier voordelige bamboe jaloezieën van A-kwaliteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.