Zorg voor warmte in je woning met een open haard

Een echte klassieke open haard zie je vandaag de dag niet meer in heel veel huizen. De traditionele open haarden moeten namelijk verwarmd worden met hout, waardoor er ook heel wat stoffen en assen vrijkomen. Zeker wanneer je kinderen hebt, is dit niet de meest gezonde lucht om in te ademen. De modernere versie van open haarden zijn gashaarden.

Wat zijn gashaarden?

Gashaarden zijn te vergelijken met een open haard, maar een gashaard is in tegenstelling tot een traditionele open haard niet te bedienen met hout. Een gashaard is namelijk aangesloten aan de gasleiding. Gashaarden zijn over het algemeen ook afgesloten met een glas. Je kan ze afzonderlijk aankopen, maar in de meeste huishoudens is een gashaard in het interieur verwerkt. Zo bestaan er gashaarden die in een muur zijn verwerkt waardoor je er slechts één kant van ziet. Een andere optie is een gashaard die midden in een ruimte in een steunpaal is verwerkt waardoor je de haard kan zien vanuit alle hoeken van de ruimte waarin hij staat.

Voordelen van gashaarden

Gashaarden hebben zowel voor- als nadelen. Een van de grootste voordelen van een gashaard is dat je altijd brandstof hebt om de haard te laten branden. Je bent niet afhankelijk van hout zoals bij een traditionele haard. Net zoals hierboven al is vermeld, heb je heel wat mogelijkheden bij het plaatsen van een gashaard. Je kan het verwerken in het interieur, maar ook een vrijstaande gashaard is mogelijk. Daarnaast zijn er ook verschillende groottes beschikbaar. In vergelijking met een houtkachel heb je bij een gashaard veel minder onderhoud. Bij een houtkachel moet je jaarlijks de schoorsteen laten vegen. Een gashaard moet alleen jaarlijks aan de binnenkant stofvrij gemaakt worden. Dit is iets wat je perfect zelf kan doen. Los van alle praktische voordelen, is een gashaard ook enorm gezellig om in huis te hebben. Het schept een warme sfeer, ongeacht de stijl van interieur. Zeker in de winter is het de ideale plaats om te genieten van een leuke film met een warme koffie.

Nadelen van gashaarden

Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen aan een gashaard. Zo geeft het in vergelijking met een houtkachel minder warmte af. Dit komt deels omdat het natuurlijk wordt afgesloten door glas. Daarnaast is de plaatsing niet altijd even eenvoudig. Je moet namelijk een gasaansluiting hebben tot de plaats waar je de kachel wil plaatsen. Is die er niet, dan zijn er heel wat kosten aan verbonden. Bovendien worden er in meer en meer nieuwbouwwoningen geen gasleidingen meer gelegd. In zulke gevallen is het plaatsen van een gaskachel onmogelijk. Daarnaast heb je met een gaskachel steeds een afvoer nodig door het dak. Dit wordt ook wel eens een rookkanaal genoemd. Dit kan een schoorsteen zijn, maar dit is niet verplicht. Je kan namelijk ook een verticaal kanaal aanbrengen waardoor de gassen die worden geproduceerd langs de gevel naar buiten worden gevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.